15 Αυγούστου 2017

Γιατί δεν ζητάμε αποζημίωση από την Ιταλία για τον τορπιλισμό της "Έλλης";

Η Ιταλία, την τελευταία στιγμή από θύτης μεταβλήθηκε σε θύμα, εξαιτίας της γερμανικής επίθεσης εναντίον της, και απαλλάχθηκε ουσιαστικά καταβολής αποζημιώσεων...


... για τα δεινά που επέφερε σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Και όχι, μόνον αυτό, αλλά απαίτησε και αποζημιώσεις από την Γερμανία.

Όμως, ο τορπιλισμός της "Έλλης" διεπράχθη προ του πολέμου, είναι αποδεδειγμένο πως υπαίτιο είναι το ιταλικό ναυτικό, και ως έγκλημα πολέμου δεν παραγράφεται. Και το χειρότερο. Δεν ζητήθηκε καν από την Ελλάδα, η τιμωρία των αποδεδειγμένως υπαιτίων. Ούτε η ελληνική Πολιτεία επισήμως έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Πέρασαν 77 χρόνια από τον τορπιλισμό του ευδρόμου "Έλλη" και ούτε η ελληνική "διανόηση" δεν καταδέχθηκε να εντρυφήσει στα παρασκήνια της εχθρικής ενέργειας.

Ποια είναι, συνοπτικά, τα ιστορικά στοιχεία: Το ιταλικό υποβρύχιο "Ντελφίνο" ξεκίνησε από την βάση της Λέρου, με διαταγή του Γενικού Διοικητή Δωδεκανήσου Ντε Βέκκι. Βρέθηκε στην Τήνο το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και εκτόξευσε τορπίλη κατά του ευδρόμου "Έλλη", με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ναύτη και τον τραυματισμό 29, καθώς και μιας γυναίκας που πέθανε από συγκοπή στην προκυμαία. Δυο άλλες τορπίλες δεν βρήκαν το στόχο.

Η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθεια να διατηρήσει την ουδετερότητά της, ορθώς κάνει λόγο για "άγνωστο υποβρύχιο", ενώ οι Ιταλοί δεν έκρυψαν την ταυτότητά τους, αφήνοντας την υπογραφή τους γραμμένη στην τορπίλη, που βρέθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Όμως, η Ρώμη εμφανίζεται να αγνοεί το γεγονός. Ο Τσιάννο, υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας και γαμπρός του Μουσολίνι γράφει στο "Ημερολόγιό" του: «15 Αυγούστου 1940. Ένα ελληνικό πλοίο βυθίστηκε από υποβρύχιο άγνωστης εθνικότητας. Το επεισόδιο απειλεί να γίνει σοβαρό. Για μένα, θεωρώ την απερισκεψία του Ντε Βέκκι να βρίσκεται πίσω από συμβάν. Συνεδριάζω με τον Ντούτσε ο οποίος επιθυμεί να διευθετηθεί το συμβάν ειρηνικά. Δεν ήταν απαραίτητο. Συνιστώ μια διπλωματική νότα προς την Ελλάδα».

Γιατί, λοιπόν, ο Μουσολίνι αγνοεί το γεγονός ενώ υποστηρίζεται πώς ήθελε να προκαλέσει την Ελλάδα; Χωρίς να αποκλείουμε την περίπτωση να ήταν πρωτοβουλία του Ντε Βέκι -ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της επιθέσεως εναντίον της Ελλάδος, ενώ ο αρχιστράτηγος Μπαντόλιο εναντίον- υπάρχει μια άλλη σκοτεινή πλευρά.

Ο Τσιάννο δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοβρετανικές του θέσεις. Άλλωστε και εξ αιτίας αυτών ο Μουσολίνι τον εκτέλεσε (τον γαμπρό του!). Είναι βάσιμη η υπόνοια ότι μπορεί ο Τσιάννο σε συνεργασία με τον Ντε Βέκκι να οργάνωσαν την ύπουλη επίθεση για να υποχρεώσουν τους μεν Έλληνες να βγουν από την ουδετερότητα, τον δε Μουσολίνι να υποχρεωθεί από τα πράγματα να άρει τους δισταγμούς του για επίθεση εναντίον της Ελλάδος, κάτι που του είχε απαγορεύσει ρητά ο Χίτλερ (αλλά ο Μουσολίνι ονειρευόταν πάντα την επανασύσταση του "ρωμαϊκού ιμπέριουμ").

Υπάρχει και μεγάλο μυστήριο σχετικά με τους διοικητές του υποβρυχίου "Ντελφίνο". Η διαταγή για τον τορπιλλισμό δόθηκε από τον Γεν. Διοικητή Δωδεκανήσου Ντε Βέκκι στον αντιπλοίαρχο Γκουερίνι. Αυτός αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαταγή, και εκτελέσθηκε αργότερα.

Αντικαταστάθηκε από τον πλοίαρχο Φερότσε, που έφερε σε πέρας το έργο που ανέλαβε, με προφορική διαταγή! Κλήθηκε μετά στη Ρώμη για εξηγήσεις, αλλά το υδροπλάνο που τον μετέφερε, κατέπεσε. Οι δυο ουσιώδεις μάρτυρες, δηλαδή, δεν επέζησαν για να δώσουν εξηγήσεις.

Έχουμε λοιπόν: Άγνωστο υποβρύχιο, αλλά γνωστή τορπίλη! Άγνοια Μουσολίνι. Αντίθεση του Χίτλερ, διότι του χαλούσε τα σχέδια για επίθεση στη Σοβιετική Ένωση. Προσέξτε τώρα: Ο Ντε Βέκκι όχι μόνον δεν καταδικάσθηκε ως εγκληματίας πολέμου, αλλά έγινε αργότερα και αρχηγός του Νατοϊκού στόλου στη Μεσόγειο. Ο Τσιάνο εκτελέσθηκε από τον πεθερό του ως φιλοβρετανός. Οι δυο κυβερνήτες του υποβρυχίου νεκροί. Και πλήρης σιωπή από την ελληνική πολιτεία.

Ποιον συνέφερε η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, ενώ πάση θυσία διατηρούσε την ουδετερότητά της, αφού άλλωστε δεν είχε κανέναν λόγο να εμπλακεί, όπως και όλες οι χώρες της βαλκανικής; Μάλιστα ο Μερκούρης, ο θείος της Μελίνας, αρχηγός του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος, κατηγόρησε τον Μεταξά επειδή είπε "όχι"! Γιατί η σύγχρονη ελληνική "διανόηση" αποφεύγει επιμελώς να ασχοληθεί με το θέμα; Για να μην ενοχλήσει τους "συμμάχους" μας Βρετανούς, καθ’ ολοκληρία ωφελημένους από τις εξελίξεις, αφού υποχρεωθήκαμε να συμμαχήσουμε μαζί τους και να καθυστερήσουμε τον Χίτλερ στην εξόρμηση κατά της ΕΣΣΔ;
Ο Μακεδών

Υ.Γ. Και γιατί δεν απαιτούμε αποζημιώσεις από Ιταλούς και Βουλγάρους (θηριωδέστερους των ναζί); Παραιτηθήκαμε των αποζημιώσεων; Και έναντι των γερμανικών παραιτηθήκαμε, αλλά ανακινούμε το θέμα.
Μ.