31 Αυγούστου 2017

Κλείνει το Εβραϊκό Σχολείο Λάρισας ελλείψει μαθητών

Ήταν το αρχαιότερο σε όλη την Ελλάδα και το μοναδικό δημόσιο

Το Εβραϊκό Σχολείο της Λάρισας την περίοδο 2017–2018 δεν θα λειτουργήσει, καθώς με πρόσφατη απόφαση...


... της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, αναστέλλεται η λειτουργία του. Οι λόγοι πολλοί και σύνθετοι μα το αποτέλεσμα λειτούργησε ως μονόδρομος για την εξέλιξη αυτή.

«Μείναμε από παιδιά» λένε με μια φωνή στην «Ε» ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας κ. Μώρις Μαγρίζος και η γραμματέας του κ. Μπέττυ Μαγρίζου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η εξέλιξη αυτή έχει σημειολογική σημασία αφού «είναι το τελευταίο δημόσιο σχολείο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη».

Ο Μώρις Μαγρίζου εξηγεί ότι οι Εβραίοι «Έφυγαν από τη Λάρισα για διάφορους λόγους και δεν ξαναγύρισαν. Κάποιοι πήγαν να σπουδάσουν και έμειναν εκεί. Άλλοι έφυγαν για να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Και πίσω μένουμε εμείς, οι παλιότεροι. Είμαστε μια κοινότητα 150 οικογενειών αλλά δεν έχουμε τον νέο κόσμο που θα θέλαμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και τον παράγοντα υπογεννητικότητα τότε να το αποτέλεσμα».

Στην Κοινότητα της Λάρισας λειτουργούσε εβραϊκό σχολείο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα, όπου οι μαθητές διδάσκονταν μόνο εβραϊκή γλώσσα και θρησκεία από δασκάλους-ραβίνους. Λειτουργούσε επίσης και Ιεροσπουδαστήριο πανεπιστημιακής στάθμης («Ταλμούντ Τορά»), από όπου αποφοίτησαν ραβίνοι, δάσκαλοι και θρησκευτικοί λειτουργοί.

«Τα τελευταία χρόνια έπεφτε συνέχεια ο αριθμός των μαθητών. Κάποια στιγμή φτάσαμε να έχει ακόμα και ένα μόλις παιδί. Στη συνέχεια πήρε τα πάνω του όμως πάλι τώρα μετά από χρόνια φτάσαμε να έχουμε μόνο 4 παιδιά» αναφέρει ο πρόεδρος για να συμπληρώσει η γραμματέας «Κάποιοι γονείς δεν ήθελαν να μείνουν τα παιδιά τους σε σχολείο με τόσα λίγα παιδιά. Από τη μια ήθελαν να δώσουν εβραϊκή παιδεία αλλά από την άλλη ήθελαν και τη σύγχρονη εκπαίδευση με πολλά παιδιά στα τμήματα».

«Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη διδασκαλία στα παιδιά μας σε όποιο σχολείο και να βρίσκονται. Στο κτίριο του σχολείου πλέον τις απογευματινές ώρες θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε. Είναι πολύ σημαντικό να έρθουν όλα τα παιδιά για να μάθουν την ιστορία του εβραϊσμού».

«Θα έρθουν τα παιδιά γιατί οι οικογένειες θέλουν να διατηρήσουν τις παραδόσεις. Όλα τα παιδιά μας θα συνεχίσουν. Είναι η επιβίωση της κοινότητάς μας γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον…».