10 Αυγούστου 2017

Περίεργα περιστατικά που συνέβησαν σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αβάνα

«Σοβαρή απώλεια ακοής», από τη χρήση μυστικών συσκευών ηχητικών κυμάτων;

Περίεργη κόντρα έχει ξεσπάσει, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να ζητά από δύο Κουβανούς διπλωμάτες...
... να αποχωρήσουν από την πρεσβεία της χώρας τους στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αιτία είναι μια «σειρά περιστατικών» που είχαν ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν Αμερικανοί εργαζόμενοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα πίσω στην πατρίδα τους με «σωματικά συμπτώματα».

Όπως αναφέρει και το Associated Press, Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα βιώνουν παράξενα σωματικά συμπτώματα ήδη από το φθινόπωρο του 2016, μεταξύ των οποίων και «σοβαρή απώλεια ακοής», που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τη χρήση μυστικών συσκευών ηχητικών κυμάτων.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης, ότι η απώλεια ακοής των Αμερικανών διπλωματών μπορεί να σχετίζεται με συσκευές που εκπέμπουν μη αισθητά στο ανθρώπινο αυτί ηχητικά κύματα, ικανά να προκαλέσουν κώφωση. Πηγή του πρακτορείου φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτές τις υποψίες, καθώς σύμφωνα με αυτήν έρευνες απέδειξαν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί ειδικές συσκευές εντός ή κοντά στις κατοικίες των διπλωματών.

Με τη σειρά της η κυβέρνηση της Κούβας είπε ότι ερευνά τις καταγγελίες. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε δε αδικαιολόγητη την απέλαση των διπλωματών, δηλώνοντας πρόθυμο να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για τη διαλεύκανση του μυστηρίου.