31 Αυγούστου 2017

Οργή του Τουρκογερμανού συγγραφέα Ν.Ακανλί για τις ισπανικές αρχές

Τον αντιμετωπίζουν σαν εγκληματία για να ικανοποιήσουν τους Τούρκους

Ο Γερμανός συγγραφέας, τουρκικής καταγωγής, Ντογάν Ακανλί, που κατηγορείται για "τρομοκρατία" από την Άγκυρα και κινδυνεύει...


... να απελαθεί από την Ισπανία στην Τουρκία, κατηγόρησε τις ισπανικές αρχές ότι τον αντιμετωπίζουν "σαν να ήταν εγκληματίας".

Όπως αναφέρει το ΑΕΠ ΜΠΕ, ο 60χρονος Ακανλί, ο οποίος ζει μόνιμα στη Γερμανία από το 1991 και έχει λάβει τη γερμανική υπηκοότητα, συνελήφθη στις 19 Αυγούστου σε ξενοδοχείο της Γρανάδας όπου περνούσε τις διακοπές του. Συνελήφθη κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας που τον κατηγορεί για "τρομοκρατία", όπως ανέφερε ο συνήγορός του, ο Γκονθάλο Μπογιέ.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του Βερολίνου, ο Ακανλί αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη ημέρα, αλλά υπό τον όρο ότι δεν θα φύγει από τη Μαδρίτη μέχρι να αποφασίσει η ισπανική δικαιοσύνη αν θα τον εκδώσει στην Τουρκία ή όχι. "Αν δεν ήμουν ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της κωμωδίας, ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας θα ήμουν ακόμη πιο οργισμένος απ' ότι είμαι τώρα" είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ισπανικό κοινοβούλιο.

"Πώς μπορούν να σκέφτονται να με εκδώσουν σε μια χώρα (σ.σ. την Τουρκία) η οποία οδεύει προς τον φασισμό, όταν οι Ισπανοί θα έπρεπε να έχουν μάθει από την Ιστορία τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα", συνέχισε, αναφερόμενος στη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο στην Ισπανία (1939-75). Όπως υποστήριξε, η σύλληψή του ζητήθηκε επειδή "γράφει βιβλία για τη γενοκτονία των Αρμενίων και τα δικαιώματα των Κούρδων".

Ο Ακανλί εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον Τουρκοσουηδό δημοσιογράφο Χαμζά Γιαλτσίν που συνελήφθη στις 3 Αυγούστου στην Ισπανία, επίσης κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, που τον κατηγορεί ότι προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο και ότι συνδέεται με μια "τρομοκρατική οργάνωση". "Σε μια παρόμοια υπόθεση, εκείνος παραμένει στη φυλακή κι εγώ είμαι ελεύθερος", είπε.

Ο Ακανλί είχε κρατηθεί σε τουρκικές φυλακές από το 1985 μέχρι το 1987. Συνελήφθη και πάλι το 2010 και έμεινε τέσσερις μήνες στη φυλακή, μέχρι που αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. "Κάθε φορά με παρουσιάζουν ως ηγέτη διαφορετικής οργάνωσης. Ενώπιον του (Ισπανού) δικαστή, άκουσα μια έκτη εκδοχή. Αν απλώς συνέκρινε δύο από τις εκδοχές, θα έβλεπε ότι αυτό δεν στέκει", κατέληξε.

Ο δικηγόρος του κατηγόρησε επίσης την Ισπανία ότι συμφωνεί πολύ εύκολα στα αιτήματα έκδοσης προσώπων στην Τουρκία. Η Μαδρίτη εξέδωσε τρεις ανθρώπους στην Τουρκία το 2014, άλλους τόσους το 2015 και πέντε το 2015. "Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους", σχολίασε.

Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν είπε ότι η Ισπανία εμφανίζεται σαν "σύμμαχος της Τουρκίας και της αυταρχικής πολιτικής του Ερντογάν". "Αυτό έχει κάποια σχέση με την πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, μιας πολιτικής συμφωνίας για να αποτραπεί η άφιξη και άλλων μεταναστών" στην Ευρώπη, εκτίμησε ο Γκαρθόν.

Σχόλιο: Ο Γκαρθόν δεν γνωρίζει ότι η Ισπανία θέλει να κατασκευάσει το "αεροπλανοφόρο" που σχεδιάζει ο Ερντογάν; Ούτε το εύρος των οικονομικών συναλλαγών των δύο χωρών; Ό,τι ζητά ο Ερντογάν από την Ισπανία θα το έχει.