24 Ιουλίου 2017

Δύο συντριβές α/φών Yak-130 στη Ρωσία πλέον προβληματίζουν

Τρίτωσε το κακό εντός Ιουλίου για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη ρωσικής προέλευσης τύπου Yak-130, καθώς μετά από τη συντριβή ενός της Αεροπορίας του Μπανγκλαντές, το πρώτο δεκαήμερο, έρχονται...


... δύο ακόμα ατυχήματα, της ρωσικής Αεροπορίας αυτή τη φορά, με λίγες ώρες διαφορά το ένα από το άλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός, ενώ διεξάγονται έρευνες για τη διαπίστωση του τι δεν πήγε καλά στις πτήσεις.

Τα ρωσικά ατυχήματα σημειώθηκαν στις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του «Aviationist», καθώς επαγγελματίας πιλότος μαχητικών, με μια από τις τελευταίες του υπηρεσίες να είναι στα M-346 (εξηγούμε τη σημασία αμέσως μετά), συνεργάτης του έγκυρου ιστοχώρου, αποπειράται με τη βοήθεια των φωτογραφιών που διέρρευσαν στη δημοσιότητα, να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, αναζητώντας προφανώς εάν υπάρχει μία αιτία που έφερε το αποτέλεσμα, ώστε ο στόλος θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να αποφευχθεί επανάληψη των συμβάντων.

Υπενθυμίζεται, ότι τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη / ελαφρά μαχητικά του τύπου, είναι διθέσια υποηχητικά αεροσκάφη, τα οποία αποτελούν τον καρπό της συνεργασίας της Yakovlev και της ιταλικής Aermacchi (πλέον ονομάζεται Leonardo), με την τελευταία να έχει μετατρέψει σε best-seller το δικό της M-346 Master, το οποίο έχει πωληθεί στην ιταλική, την πολωνική την ισραηλινή και τη σιγκαπουριανή Αεροπορία.

Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει πιο εξειδικευμένο σε ρόλο ελαφρού μαχητικού το Yak-131 και σε ρόλο αναγνώρισης το Yak-133. Οι Ρώσοι δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα ατυχήματα (δεν σημειώθηκαν ανθρώπινες απώλειες), καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα.

Ωστόσο, κάποιες πρώτες ενδείξεις, όπως θα διαπιστώσουν όσοι φίλοι θέλουν και μπορούν να παρακολουθήσουν το σκεπτικό του «Aviationist» στην αγγλική γλώσσα, οδηγούν στο συμπέρασμα πιθανής δυσλειτουργίας είτε του συστήματος προσγείωσης, είτε του κινητήρα και της τροφοδοσίας του, ίσως δε και με την ποσότητα του καυσίμου που έφεραν.