15 Ιουλίου 2017

Το State Department «διαλύεται» από τον Ντόναλντ Τραμπ!

Σε πλήρη εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να αναδιοργανώσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το γνωστό State Department, καθώς...
... η διακηρυγμένη επιθυμία για μείωση των δαπανών του υπουργείου κατά 30%, οδηγεί σε ενέργειες χωρίς προηγούμενο, έχοντας κάνει τη γραφειοκρατία «να χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια της»…

Ήδη, πολλούς πλέον μήνες μετά την αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο, το State Department παραμένει σε καθεστώς μερικής υπολειτουργίας, πολλές διευθύνσεις δεν έχουν στελεχωθεί, έχουν σταματήσει οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, η καθημερινή «ρουτίνα» έχει διαταραχθεί, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν λείπουν και κάποιες εντάσεις ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ για τις αλλαγές στο State Department «δεν έχουν προηγούμενο», οι οποίες εάν επιτύχουν στην ολότητά τους, τότε θα το έχουν «ακρωτηριάσει» σοβαρά, υπονοώντας ότι δεν θα μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Μερικές από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ αφορά τον τομέα που ασχολείται με τη μετανάστευση, τις προξενικές υποθέσεις, τους πρόσφυγες, τα οποία θέλει να τα μεταφέρει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security).

Επίσης, είναι πιθανή η συγχώνευση της USAID (U.S. Agency for International Development), τα υπηρεσίας που ασχολείται με την παγκόσμια ανάπτυξη και διανέμει βοήθεια σε περιοχές όπου το έχουν ανάγκη ανά την υφήλιο (κάνει και άλλα… ατύπως).

Πολλοί εκφράζουν την πεποίθηση ότι αυτό που υποκρύπτεται είναι πρόθεση συνολικής μείωσης του ειδικού βάρους στο σύστημα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ αυτό που ενοχλεί τη συντηρητική «φράξια Τραμπ» στην Ουάσιγκτον, είναι οι πολιτικές που προωθούνται στο πλαίσιο της… παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς παρεμβατισμού!

Στελέχη του Λευκού Οίκου αντιδρούν έντονα όταν τους καταλογίζεται μειωμένο ενδιαφέρον για τη διπλωματία και υπογραμμίζουν, ότι η εντολή που έλαβαν από τον αμερικανικό λαό είναι να φέρει «τα πάνω κάτω» στην Ουάσιγκτον, όχι να συνεχιστούν όλα στο μοτίβο «business as usual»…

Το πρόβλημα ίσως επιδεινωθεί μεσοπρόθεσμα, προτού τα πράγματα εξομαλυνθούν και το State Department αποκτήσει πάλι «ρυθμό», εκτιμούν πολλοί. Ωστόσο, ζητούμενο είναι εάν αυτές οι καθυστερήσεις θα σημάνουν την έξοδο από το υπουργείο ανθρώπων με ταλέντο που θα αναζητήσουν μια άλλη και καλύτερα αμειβόμενη εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή όμως κι εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια ιδέα τι μπορεί να σημαίνει και να συνεπάγεται μια γραφειοκρατία σαν αυτή του State Department, που για να της αλλάξεις γνώμη ακόμα και για τα πιο οφθαλμοφανή θέματα πρέπει να αγωνιστείς σκληρά, αν πέσεις πάνω σε παγιωμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, να εικάσουμε ότι ίσως αυτή όλη η «δοκιμασία» στην οποία τους υποβάλει ο Τραμπ, να βγει στο τέλος σε καλό. (defence-point)