4 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα πυρά που δέχθηκε τουρκικό πλοίο

Από σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TRT, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε το περιστατικό στο οποίο στρατιωτικά σκάφη (σ.σ. πόσα;)...


... της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξαν παρενοχλητικά πυρά εναντίον τουρκικού εμπορικού πλοίου στο Αιγαίο.

Σε μία γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρθηκε το εξής:
«Θεωρούμε απαραίτητο να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την προσδοκία μας να μην επαναληφθεί ένα παρόμοιο περιστατικό». 

Το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι πληροφορήθηκε πως το πλοίο ξηρού φορτίου M/V ACT υπό τουρκική σημαία που κατευθυνόταν από το λιμάνι του Ισκέντερουν προς το λιμάνι του Ίζμιτ, δέχθηκε πυρά από σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής ενώ έπλεε ανοιχτά της Ρόδου και προσθέτει:

«Δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να εξηγηθεί η ρίψη πυρών εναντίον ενός εμπορικού και επομένως άοπλου πλοίου που μεταφέρει φορτίο μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών. Η μόνη μας παρηγοριά είναι ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών ή τραυματισμοί κατά το συμβάν. Καταδικάζουμε σθεναρά την δυσανάλογη κίνηση των ελληνικών αρχών στο ειδεχθές αυτό περιστατικό που αψήφησε την ανθρώπινη ζωή που είναι το πιο θεμελιώδες δικαίωμα και θεωρούμε απαραίτητο να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την προσδοκία μας να μην επαναληφθεί ένα παρόμοιο περιστατικό».