18 Ιουλίου 2017

Γαλλία και Ισραήλ βάζουν "φωτιά" στη Συρία

Τέλος η προσωρινή ειρήνη στην περιοχή

Κακά τα μαντάτα για την συνέχιση της προσωρινής κατάπαυσης πυρός στη Συρία, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια...


... επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του ανησυχεί πως η ειρήνη στη Συρία τροφοδοτεί τις ιρανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, απειλώντας άμεσα την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ.

Μάλιστα, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση της Χεζμπολάχ.

Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, διέρρευσαν επίσης στον ισραηλινό Τύπο, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας γνωρίζουν καλά τα ιρανικά σχέδια και την πρόθεση σημαντικής επέκτασης της παρουσίας τους στην περιοχή, τα οποία δεν περιορίζονται στην αποστολή «συμβούλων» στις δυνάμεις του Άσαντ, αλλά προτίθενται να στείλουν ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.

Η Γαλλία συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ισραήλ για τον εξοπλισμό της σιιτικής οργάνωσης Χεσμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Παρίσι σήμερα. «Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του Ισραήλ για τον εξοπλισμό της Χεσμπολάχ στο νότιο Λίβανο» επισήμανε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους σήμερα, έχοντας στο πλευρό του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες άνω της μίας ώρας στο προεδρικό μέγαρο, ενώ κατόπιν ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του: την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών- Παλαιστινίων για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού μέσω της λύσης των δύο κρατών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, διατύπωσε την «ακλόνητη» στήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και καταδίκασε την εποικιστική δραστηριότητα. Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ «τους επόμενους μήνες» έπειτα από πρόσκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Στο θέμα του Ιράν, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «επιφυλακή» για την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης του 2015.