19 Ιουλίου 2017

Το Αζερμπαϊτζάν θα τροφοδοτήσει τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο;

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, η SOCAR, εξετάζει το ενδεχόμενο να στέλνει με πλοία φυσικό αέριο στη Βουλγαρία και να το μεταφέρει από εκεί...


... σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση.

Η SOCAR Balkan και η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgartransgaz υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο να εξετάσουν τις επιλογές που έχουν για τη μεταφορά και τον εφοδιασμό με αζέρικο φυσικό αέριο, σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

"Η SOCAR εκφράζει την ετοιμότητά της να εξετάσει τις τεχνικές και εμπορικές δυνατότητες του δικτύου φυσικού αερίου της Bulgartransgaz... για τη διαμετακόμιση επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Βουλγαρίας", γράφει η ανακοίνωση. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει να εφοδιάζει το Αζερμπαϊτζάν τη Βουλγαρία με 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο αρχής γενομένης το 2020.

Η Βουλγαρία, που σήμερα αγοράζει το 95% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από τη ρωσική Gazprom, σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν κόμβο στο λιμάνι της Βάρνας, στη Μαύρη Θάλασσα, για να προσελκύσει το αζέρικο και το ρώσικο φυσικό αέριο.