18 Ιουλίου 2017

Απειλές Τραμπ σε Μαδούρο: Θα σε γονατίσω οικονομικά!

Την πρώτη του παρέμβαση για τα όσα γίνονται τους τελευταίους μήνες στη Βενεζουέλα έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, που απείλησε τον Νικολάς Μαδούρο με...


... οικονομικό "στραγγαλισμό"!

Κάποια πράγματα, άλλωστε, δεν αλλάζουν ποτέ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποφύγει, έως τώρα, να παρέμβει στην κρίση στη Βενεζουέλα. Αλλά αποφάσισε πως έφτασε η στιγμή να το κάνει. Και δεν ξέφυγε από τη συνηθισμένη πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά στις χώρες της νότιας Αμερικής: απείλησε με οικονομικές κυρώσεις.

Απείλησε να αναλάβει "δυναμική και άμεση οικονομική δράση" εάν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προωθήσει το σχέδιό του για τη σύγκληση μιας Συντακτικής Συνέλευσης, τα μέλη της οποίας θα εκλεγούν στις 30 Ιουλίου.

Η Συντακτική Συνέλευση έχει στόχο -σύμφωνα με την κυβέρνηση Μαδούρο- να επαναφέρει την κοινωνική ειρήνη και την οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της θεωρεί ότι ο πραγματικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να παρακάμψει το κοινοβούλιο.

"Χθες (σ.σ. στο δημοψήφισμα της Κυριακής), ο λαός της Βενεζουέλας δήλωσε ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου. Και όμως οι δυνατές και γενναίες πράξεις του συνεχίζουν να παραβλέπονται από έναν κακό ηγέτη που ονειρεύεται να γίνει δικτάτορας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραμείνουν αμέτοχες ενώ η Βενεζουέλα καταρρέει. Εάν το καθεστώς Μαδούρο επιβάλλει την Συντακτική Συνέλευσή του στις 30 Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δυναμική και άμεση οικονομική δράση", είπε ο Τραμπ.