1 Ιουλίου 2017

Τραγική η κατάσταση στον Θερμαϊκό (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες χειροτερεύουν τα πράγματα

Για πολλοστή μέρα το φυτοπλαγκτόν έχει καλύψει τα νερά του Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που συνεργεία δίνουν μάχη (δείτε το βίντεο)...


... με την αφόρητη ζέστη και τη δυσοσμία για να το απομακρύνουν με κάθε μέσο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει διαδικασία αποσύνθεσης σε φύκια του Θερμαϊκού εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών με αποτέλεσμα να φτάνουν μέχρι και την επιφάνεια της θάλασσας. Εκτός από την αρνητική εικόνα, αναδύονται δυσάρεστες οσμές από τη θάλασσα εξαιτίας της ρύπανσης και της συγκέντρωσης φυτοπλαγκτόν.

Ένα πηχτό στρώμα φυτοπλαγκτόν που αναδύει ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή έχει καλύψει την επιφάνεια του Θερμαϊκού κόλπου, από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο.

«Τα φύκια, σε φυσιολογικές ποσότητες και σε συνθήκες ύπαρξης επαρκούς οξυγόνου, δηλαδή σε αερόβιες συνθήκες στο νερό, αποσυντίθενται, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όμως, με τις υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα σε νερά αβαθή, οι ποσότητες του οξυγόνου μειώνονται και η διαδικασία αποσύνθεσης γίνεται αναερόβια και απελευθερώνει δύσοσμες μεθάνιο, υδρόθειο και μερκαπτάνες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος.