17 Ιουλίου 2017

Επιστήμονες: Ναι, τα ζώα «προβλέπουν» σεισμούς

Επιστήμονες για πρώτη φορά κατέγραψαν την συμπεριφορά των ζώων πριν από σεισμικές δονήσεις, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως όντως τα ζώα μπορεί να καταλαβαίνουν...


... πότε θα γίνει σεισμός.

Όπως αναφέρει το geonews, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πως διάφορα ζώα στο Περού, έτρεχαν να προστατευτούν ακόμα και μέρες πριν από το σεισμό. Η εν λόγω συμπεριφορά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αποδίδεται από τους επιστήμονες σε αερομεταφερόμενα ιόντα.

Βάσει των δεδομένων, οι σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά των ζώων ξεκίνησαν 23 ημέρες πριν από τον σεισμό έντασης 7 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή γύρω από την πόλη Κονταμάνα στο Περού το 2011. Σε μία κανονική ημέρα, οι κάμερες κατέγραφαν μεταξύ 5 και 15 θεάσεις ζώων, ωστόσο τις δύο ημέρες πριν από το σεισμό οι κάμερες κατέγραφαν λιγότερες από πέντε θεάσεις.

Τις πέντε δε, από τις επτά ημέρες ακριβώς πριν από τον σεισμό δεν καταγράφηκε καμία κίνηση ζώων, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για μία ορεινή και δασική περιοχή. Τα τρωκτικά ήταν η πιο ευαίσθητη ομάδα ζώων και εξαφανίστηκαν παντελώς οκτώ ημέρες πριν από το σεισμό. Ερευνητές κατέγραψαν την αντανάκλαση ραδιοκυμάτων πολύ χαμηλής συχνότητας (VLF) πάνω από την περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού, καθώς και διαταράξεις στην ιονόσφαιρα.

Η ιονόσφαιρα είναι το κομμάτι της ατμόσφαιρας της Γης με υψηλή συγκέντρωση ιόντων και ελεύθερων ηλεκτρονίων, το οποίο έχει τη δυνατότητα αντανάκλασης ραδιοκυμάτων. Οι διαταράξεις αυτές ξεκίνησαν δύο εβδομάδες πριν από το σεισμό, ενώ μία μεγάλη διακύμανση παρατηρήθηκε οκτώ ημέρες πριν το σεισμό, συμπίπτοντας με τη δεύτερη μεγάλη μείωση δραστηριότητας των ζώων.

Τα παραπάνω δεδομένα ενισχύουν τη θεωρία που υποστηρίζει πως η παράξενη συμπεριφορά των ζώων οφείλεται στην παρουσία θετικών ιόντων στον αέρα, τα οποία παράγονται σε μεγάλες ποσότητες στην επιφάνεια της Γης όταν τα πετρώματα κάτω από το έδαφος υπόκεινται σε αυξανόμενες πιέσεις λίγο πριν την εκδήλωση του σεισμού.

Τα ιόντα αυτά προκαλούν αύξηση στα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ανησυχία, διέγερση, υπερκινητικότητα και σύγχυση, ειδικά σε θηλαστικά και πτηνά.