13 Ιουλίου 2017

«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας: Μη βιώσιμη η κατάσταση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας κρούει ο ΟΗΕ, έπειτα από μία δεκαετία κατά την οποία το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κυβερνά...


... τον παλαιστινιακό θύλακα και το Ισραήλ τού έχει επιβάλει αποκλεισμό.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «μη βιώσιμη» ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ υπό τον τίτλο «Gaza- 10 years later» (Γάζα- δέκα χρόνια μετά), όλοι οι βασικοί δείκτες -όπως τα εισοδήματα, η υγεία, η εκπαίδευση και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας- έχουν επιδεινωθεί.

Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, το κατά κεφαλή εισόδημα στη Γάζα έχει μειωθεί κι άλλο, ενώ η παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών έχει επιδεινωθεί. Παράλληλα η μόνη πηγή πόσιμου νερού στη Γάζα προβλέπεται να έχει στερέψει εντελώς έως το 2020, αν δεν ληφθεί αμέσως δράση. Ο Ρόμπερτ Πάιπερ, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, δήλωσε ότι όλοι «οι δείκτες πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση».

«Είχαμε προβλέψει πριν από μερικά χρόνια ότι η Γάζα σύντομα θα γίνει μη βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη έναν μεγάλο αριθμό δεικτών, και αυτή η στιγμή πλησιάζει ακόμη πιο γρήγορα από όσο είχαμε προβλέψει σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια και το πόσιμο νερό», τόνισε. Ο Πάιπερ υπογράμμισε την αδυναμία της Γάζας να προμηθευτεί ενέργεια, καθώς εδώ και μερικές εβδομάδες οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα έχουν ηλεκτρικό μόλις δύο ώρες την ημέρα.

Επίσης έχει επιδεινωθεί η υγειονομική περίθαλψη, ενώ η ανεργία των νέων ξεπερνά το 60%. Σε αυτές τις συνθήκες, «για τους περισσότερους από εμάς έχει ξεπεραστεί το σημείο που θεωρείται βιώσιμο», επεσήμανε.