19 Ιουλίου 2017

Με αεροναυτική άσκηση απαντούν Ρωσία και Κίνα στην επιθετικότητα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη συνεχιζόμενη προώθηση και ενίσχυση των δυνάμεων από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, με σκοπό, αφενός να δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου, αφετέρου δε, να ασκηθεί (δείτε τα βίντεο)...


... πίεση σε αυτό, ώστε να αναγκαστεί να υπαναχωρήσει των θέσεών του σε σημαντικά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά ζητήματα, όπως το θέμα της Ουκρανίας, η Ρωσία απαντά τόσο με ξεκάθαρες πολιτικές προειδοποιήσεις, όσο  και με κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως τη διεξαγωγή κοινής αεροναυτικής άσκησης με την Κίνα στη Βαλτική θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού,Vladimir Terekhov, το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας και της Κίνας θα εκτελέσουν κοινή άσκηση στη Βαλτική Θάλασσα με σκοπό να στείλουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στη Δύση.

Συγκεκριμένα, από 21-28 Ιουλίου, το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας και της Κίνας θα εκτελέσουν την πρώτη φάση της άσκησης  Joint Sea 2017 στη Βαλτική Θάλασσα. Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν σχεδόν δέκα πλοία διαφορετικών τύπων και πάνω από δέκα αεροσκάφη και ελικόπτερα, τόσο των ρωσικών όσο και των κινεζικών Ναυτικών δυνάμεων.

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης δήλωσε ότι «στις 21 Ιουλίου, τα πλοία των Ναυτικών δυνάμεων του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα φτάσουν στο Baltiysk, όπου προετοιμάζεται η τέλεση θερμής υποδοχής, καθώς και διάφορες άλλες επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν των διοικήσεων του ρωσικού και του κινέζικου ναυτικού, ενώ η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα».

Ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι να ενισχυθεί ο συντονισμός μεταξύ των δύο Ναυτικών για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απειλών, να εξασκηθούν σε κοινές συνδυασμένες  επιχειρήσεις, καθώς και στην προώθηση της ναυτικής συνεργασίας.  Η επιχειρησιακή φάση των κοινών ναυτικών ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί στις 24-27 Ιουλίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Μιλώντας στο Ράδιο Sputnik ο Vladimir Terekhov, υποστήριξε ότι, εκτός από τη στρατιωτική τους σημασία, οι σχεδιασθείσες αυτές ασκήσεις θα στείλουν ταυτόχρονα και ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Συγκεκριμένα είπε «αυτή η άσκηση είναι μια απάντηση στην πολιτική πίεση που έχει ασκηθεί στη Ρωσία και στην Κίνα σε μια προσπάθεια να προκληθεί ρήγμα μεταξύ τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πολιτικό μήνυμα των ασκήσεων είναι πιο σημαντικό από τις στρατιωτικές δραστηριότητες».

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, αυτή είναι η πρώτη φορά που κινεζικά πολεμικά πλοία θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία τόσο μακριά από την πατρίδα τους. Υπογράμμισε δε, ότι τέτοιες κοινές δραστηριότητες θα καταδείξουν, ταυτόχρονα, τη στήριξη της Κίνας στη Ρωσία, εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στις σχέσεις της με τη Δύση.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το πολιτικό μήνυμα που θα εκπεμφθεί, τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα», δήλωσε ο Terekhov. Συνέχισε δε υποστηρίζοντας ότι «οι ασκήσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν προβληματισμό στη Δύση». «Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα πρέπει να αποδείξουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια πρόκλησης ρήγματος μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου θα πέσει στο κενό.

» Τυπικά, Ρωσία και Κίνα δεν συμμετέχουν σε μια κοινή στρατιωτική και πολιτική Συμμαχία και επομένως δεν έχουν αμοιβαίες αμυντικές υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι σχέσεις τους είναι πολύ στενές. Φυσικά, όσοι προσπαθήσουν να ασκήσουν πιέσεις  στη Ρωσία και  στην Κίνα θα τεθούν στο στόχαστρό τους», δήλωσε ο Terekhov.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «σήμερα η πίεση των Δυτικών επικεντρώνεται στη Ρωσία και σε αυτή την κατάσταση η υποστήριξη από την Κίνα ήρθε την κατάλληλη στιγμή».