13 Ιουλίου 2017

Μήνυμα πολέμου από τη Ρωσία; Εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο!

Πεντάγωνο: «Oι δοκιμές αποτελούν αντικείμενο στενής παρακολούθησης»

Μήνυμα προς όλους τους "ενδιαφερόμενους" έστειλε η Ρωσία με την εκτόξευση ενός διηπειρωτικού (δείτε τα βίντεο)...


... βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) τύπου Bulava, από το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Yuri Dolgoruky που βρισκόταν σε κατάδυση στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Η εκτόξευση έγινε 3 μέρες πριν, αλλά μόλις χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την έκανε γνωστή, αναφέροντας ότι οι κεφαλές χτύπησαν με επιτυχία τους προκαθορισμένους στόχους τους, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της εκτόξευσης.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από τις δυτικές χώρες, η ανησυχία είναι έντονη για τις δυνατότητες του νέου ρωσικού ICBM ενώ πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν ότι: «Oι δοκιμές αποτελούν αντικείμενο στενής παρακολούθησης». Η Ρωσία επιδιώκει με την ανάπτυξη αυτού του νέου ICBM να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ότι διαθέτει αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις, με υψηλό βαθμό ετοιμότητας ενώ είναι εφοδιασμένες με προηγμένα οπλικά συστήματα.

Ο νέος R-30 Bulava είναι ανήκει στην κατηγορία των βαλλιστικών πυραύλων στερεών καυσίμων ενώ αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων Project 955. Μπορεί να μεταφέρει 10 κεφαλές ισχύος 150 κιλοτόνων έκαστη ενώ διαθέτει εμβέλεια 8000km (5,000 μίλια).

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Yuri Dolgoruky τέθηκε σε υπηρεσία το 2009 και αποτελεί το πρώτο σκάφος της κλάσης Project 955 Borey.Έχει μήκος 170 μέτρα και εκτόπισμα 24,000 τόνους με ικανότητα μεταφοράς16 βαλλιστικών πυραύλων Bulava-30. Τέτοια υποβρύχια αυτής της κλάσης αναμένεται να καταστούν η «σπονδυλική στήλη» την θαλάσσιων στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Μέχρι σήμερα το ρωσικό Ναυτικό έχει στην υπηρεσία του 3 υποβρύχια της κλάσης Project 955 Borey ενώ άλλα 5 βρίσκονται υπό ναυπήγηση με εκτιμώμενο χρόνο παραλαβής μέχρι το 2020.