14 Ιουλίου 2017

Ποιο θα είναι το μέλλον της μεταπολεμικής Συρίας

Αποφασίστηκε από Μακρόν και Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι "σέβεται την απόφαση" του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει...
... τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Τόνισε όμως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ότι ο ίδιος παραμένει "δεσμευμένος" στη συνθήκη αυτή.

"Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Τραμπ. Από την πλευρά μου, παραμένω δεσμευμένος στη συμφωνία του Παρισιού και στη βούλησή μου να ακολουθήσω το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας και να προχωρήσω, βήμα προς βήμα, σε αυτά που προβλέπει", είπε ο Μακρόν. Σημείωσε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να συζητά με τον Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού, παρά τις διαφορές μεταξύ τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Για τη Συρία, ο Μακρόν είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ έχουν ζητήσει από τους διπλωμάτες των χωρών τους να σχεδιάσουν εντός των επόμενων εβδομάδων μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα προετοιμάζει το μέλλον της χώρας.

"Αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, ιδίως στην οικοδόμηση ενός οδικού χάρτη για τη μεταπολεμική περίοδο" είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι η Γαλλία δεν θεωρεί πλέον "την αποχώρηση και την καθαίρεση του Μπασάρ αλ Άσαντ ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γαλλίας" στις συζητήσεις για τη Συρία.

"Ουσιαστικά αλλάξαμε το γαλλικό δόγμα όσον αφορά τη Συρία για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να εργαστούμε πολύ στενά με τους εταίρους μας, ιδίως με τις ΗΠΑ", είπε.

Επιμένοντας στην "ισχυρή σχέση" μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού, ο Γάλλος πρόεδρος είπε για το "φιλικό δείπνο" με τον Τραμπ στον Πύργο του Άιφελ: "Ήταν ένα δείπνο μεταξύ φίλων. Επειδή είμαστε οι εκπρόσωποι δύο χωρών που συνδέονταν ανέκαθεν και επειδή έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή σχέση, στην οποία παραμένω δεσμευμένος επειδή είναι σημαντική για τις δύο χώρες μας", κατέληξε.