12 Ιουλίου 2017

Υπογραφή Μνημονίου το κόλπο των ΗΠΑ… στον Κόλπο!

Επιχείριση διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος με το Κατάρ

Το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία-μνημόνιο για την καταπολέμηση της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» σε όλο τον κόσμο.

Αυτό ανακοίνωσαν...


... ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Θάνι και ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη χώρα στο πλαίσιο της μίνι-περιοδείας του με στόχο να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών του χωρών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Πρόκειται για μια διπλωματική κίνηση των ΗΠΑ, οι οποίες μπαίνουν μπροστά και δίνουν στις εμπλεκόμενες χώρες να υπογράψουν δεσμευτικό κείμενο για το ζήτημα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας… ένα θέμα για το οποίο γνωρίζουν αρκετά και οι «κατήγοροι», όπως η Σαουδική Αραβία.

"Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα που υπογράφει μνημόνιο συμφωνίας για το ζήτημα αυτό με τις ΗΠΑ και καλούμε τις χώρες που έχουν επιβάλει πολιορκία εναντίον του Κατάρ, να ενωθούν μαζί μας, συνυπογράφοντας"! Πρόσθεσε βέβαια, ο Καταριανός ΥΠΕΞ, ότι η υπογραφή του Μνημονίου δεν σχετίζεται με την παρούσα κρίση…

Ο Τίλερσον από την πλευρά του επαίνεσε το Κατάρ για την υπογραφή της συμφωνίας και για τη δέσμευση στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, για το οποίο οι άλλες χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και η Αίγυπτος κατηγορούν ευθέως τη Ντόχα, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες!

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυριανή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών που συγκρούονται με το Κατάρ, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Τίλερσον δήλωσε ότι στην περιοχή βρέθηκε για να ενισχύσει τις προσπάθειες του Εμίρη του Κουβέιτ να διαμεσολαβήσει.