7 Ιουλίου 2017

Δεν υποχωρούν οι Κούρδοι στο Ιράκ: Ανεξαρτησία εδώ και τώρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ηγέτης των Ιρακινών Κούρδων δήλωσε σήμερα ότι ο δρόμος για να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δεν γυρίζει πίσω, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα επιδιώξει (δείτε τα βίντεο)...


... την εκπλήρωση αυτού του σκοπού μέσω διαλόγου με τη Βαγδάτη και τις άλλες δυνάμεις της περιοχής για να αποφευχθεί μια σύρραξη.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, επισήμανε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το χρονοδιάγραμμα για την ανεξαρτησία μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου θα είναι «ευέλικτο», αλλά η ανακήρυξη δεν μπορεί να αναβάλλεται «επ' αόριστον». Ο Μπαρζανί προεξόφλησε τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας εστίας έντασης στην περιοχή, καθώς η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία, κράτη που όπως και το Ιράκ έχουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες, εναντιώνονται στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο ο Μπαρζανί υποβάθμισε τις ανησυχίες αυτές.

Εντός του Ιράκ, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο πραγματικός σκοπός του δημοψηφίσματος δεν είναι η απόσχιση του Κουρδιστάν, αλλά το να ενισχυθούν οι κουρδικές διεκδικήσεις σε διαφιλονικούμενες περιοχές στα όρια της επαρχίας, όπως η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή και πόλη του Κιρκούκ, το μέλλον της οποίας αποτελεί διακύβευμα την τελευταία δεκαετία και πλέον.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν, κόμματα όπως η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) του Τζαλάλ Ταλαμπανί ή η οργάνωση Γκοράν τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά όχι κατ' ανάγκη υπό την ηγεσία του Μπαρζανί και του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP), της παράταξής του.

Στο μέγαρό του στο χωριό Σαλαχεντίν, ο Μπαρζανί δήλωσε ότι η ψηφοφορία θα κρίνει τη μοίρα του Κιρκούκ, το οποίο οι Πεσμεργκά -τα ένοπλα τμήματα των κουρδικών οργανώσεων- εμπόδισαν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να καταλάβουν το 2014. «Ό,τι κι αν αποφασίσει ο λαός του Κιρκούκ στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, η απόφασή του πρέπει να γίνει σεβαστή», ανέφερε ο Μπαρζανί σε ήρεμο τόνο.

Ποιες περιοχές διεκδικούν
Οι Πεσμεργκά ουσιαστικά ελέγχουν το Κιρκούκ, το οποίο διεκδικούν επίσης οι Τουρκομάνοι και οι Άραβες. Σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν απειλήσει να εκδιώξουν διά της βίας τους Κούρδους από την περιοχή και από άλλες τρεις διαφιλονικούμενες περιοχές: το Σίντζαρ, το Μαχμούρ και το Χάνακιν.

Ο Μπαρζανί, Κούρδος εθνικιστής ηγέτης με μακρά θητεία, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη, με τις γειτονικές χώρες και διεθνείς δυνάμεις πρέπει να αρχίσουν αμέσως μετά το δημοψήφισμα ώστε να υπάρξει μια φιλική διευθέτηση. «Ο κύριος στόχος μας είναι να εφαρμοστεί και να επιτευχθεί η απόφαση του λαού μας με ειρήνη και μέσω διαλόγου», πρόσθεσε ο Μπαρζανί, ο οποίος έδωσε τη συνέντευξη φορώντας τη στολή των Πεσμεργκά.

Ο Μπαρζανί κατηγόρησε την υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, ότι δεν τηρεί μια συμφωνία να δοθούν στους Κούρδους περισσότερες εξουσίες σε ένα κράτος με ομοσπονδιακό χαρακτήρα με αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία είχε γίνει μετά την εισβολή των ΗΠΑ η οποία ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003.

«Επί 14 χρόνια περιμένουμε (...) αλλά πάντοτε μας λένε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και αυτό δεν είναι αποδεκτό τώρα οπότε η ερώτησή μου είναι: πότε είναι η κατάλληλη ώρα;», ανέφερε ο Μπαρζανί.

Οι Κούρδοι προσπαθούν να αποκτήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος τουλάχιστον από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις μοίρασαν τη Μέση Ανατολή και τα εδάφη τους κατέληξαν να μοιραστούν μεταξύ αυτών που σήμερα είναι το Ιράκ, η Συρία, η Τουρκία και το Ιράν.

Το ιστορικό
Η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν είχε εκστρατεύσει εναντίον των Κούρδων τη δεκαετία του 1980 και οι δυνάμεις του είχαν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες μειονοτικούς. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας είχαν εξαπολύσει επίθεση με χημικά στην πόλη Χαλάμπζα.

Ο Μπαρζανί, ο πατέρας του οποίου είχε ηγηθεί στον ανταρτοπόλεμο εναντίον της Βαγδάτης τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, μεγάλωσε εξόριστος στο Ιράν αλλά επέστρεψε στο Ιράκ όταν ήταν έφηβος, εντάχθηκε στους Πεσμεργκά και πήρε τη σκυτάλη της αντίστασης. Ο ηγέτης του KDP διαβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Πρέπει να διορθώσουμε την ιστορία της κακομεταχείρισης του λαού μας και σε όλους μας λένε ότι η ανεξαρτησία δεν είναι καλή, η ερώτησή μας είναι, αν δεν είναι καλή για εμάς, γιατί είναι καλή για εσάς;», σημείωσε ο ίδιος. Ο Μπαρζανί υποβάθμισε το σενάριο κατά το οποίο το δημοψήφισμα θα οδηγήσει στο ξέσπασμα βίας, δηλώνοντας ότι «η νομιμότητα της λαϊκής βούλησης είναι μεγαλύτερη από τη νομιμότητα οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος ή των όποιων εξωτερικών επεμβάσεων».

«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αντισταθεί στο μεγάλο κύμα του λαού του Κουρδιστάν όταν αποφασίσει τη μοίρα του. Ίσως γίνουν κάποιες προσπάθειες για να καταπατηθεί (η απόφασή του), αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».
Ραφαήλ Αξιώτης