21 Ιουλίου 2017

Ανησυχία στην ανατολική Ευρώπη από την άσκηση "μαμούθ" της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο!

ΗΠΑ: "Το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει αυτή την άσκηση ως δούρειο ίππο"

Φόβος ρωσικής εισβολής έχει κυριεύσει τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και την Ουκρανία, μετά...


... την ανακοίνωση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία προαναγγέλλει άσκηση "μαμούθ" τον Σεπτέμβριο, κοντά στα ρωσοευρωπαϊκά σύνορα, με την συμμετοχή πάνω από 100.000 στρατιωτών!

Ήδη ο Αμερικανός αντιστράτηγος Μπεν Χότζες, ο ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός ο οποίος εδρεύει στην Ευρώπη, εξέφρασε την ανησυχία του ότι το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει αυτή την άσκηση ως "δούρειο ίππο", προκειμένου να μεταφέρει άνδρες και στρατιωτικό υλικό στην Λευκορωσία, δηλαδή ακόμα πιο κοντά στα σύνορα με την Ευρώπη.

Από την άλλη, η Ρωσία έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει το NATO ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της θα σεβαστούν πλήρως τους διεθνώς παραδεκτούς περιορισμούς ως προς την έκτασή και την σκοπό τους.

Ωστόσο, η Συμμαχία φαίνεται να μη πείθεται και μέσω του αντιστράτηγου Χότζες στέλνει μήνυμα στην Μόσχα και τον Πούτιν, λέγοντας ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα παρακολουθούν στενά τις ρωσικές κινήσεις, όσον αφορά τις μεταφορές των στρατευμάτων και των οπλισμών. Μάλιστα, κάλεσαν προκαταρκτικά τους Λευκορώσους -συμμάχους της Μόσχας στην συγκεκριμένη άσκηση- να επιδιώξουν την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός τους, αμέσως μετά το πέρας της άσκησης Zapad 2017, τον Σεπτέμβριο, με βάση την Συνθήκη της Βιέννης.

Η Συνθήκη της Βιέννης απαιτεί διεθνείς παρατηρητές για ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 13.000 στρατιώτες, με κράτη της ανατολικής Ευρώπης να θεωρούν ότι αφού τα ρωσικά γυμνάσια θα περιλάβουν περισσότερους από 100.000 άνδρες, είναι αναγκαίο το ΝΑΤΟ να στείλει ορισμένους παρατηρητές. Ακόμα είναι άγνωστο εάν θα το δεχτεί αυτό η Μόσχα, αλλά είναι σίγουρο ότι τους προσεχείς μήνες η άσκηση θα μας απασχολήσει...
του Ραφαήλ Αξιώτη