20 Ιουλίου 2017

"Εκρηκτικό" κλίμα! Η γεώτρηση, η παγίδα στον Αναστασιάδη και το Blame Game

Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, θα έχει τη Δευτέρα (24.07.2017) o Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...
... Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκάλυψε ότι τη συνάντηση ζήτησε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε. "Ο Πρόεδρος, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, περιμένει να ακούσει τι θα πει ο κ. Άιντε, εάν θα είναι ανασκόπηση της πορείας των συνομιλιών ή γενική συζήτηση για τα επόμενα βήματα ή ένα θα κομίσει κάποια πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες".

Η προσπάθεια "παγίδευσης" Αναστασιάδη "Στο μεταξύ παιχνίδι επίρριψης ευθυνών κάνει η Τουρκία" δήλωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Nίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπερν Μπαθ Άιντε που κάλεσε τις πλευρές να μην εμπλακούν σε ένα παιγνίδι Βlame Game.

"Θα συζητήσουμε (με τον κ. Άιντε) να δούμε τη διαμορφωθείσα κατάσταση πραγμάτων και ο ΠτΔ θα συνεχίσει τη διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο και τις τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες, ώστε να γίνει πλήρης και ξεκάθαρη ενημέρωση για το τι έγινε στον Κραν Μοντάνα και πως δημιουργούνται δεδομένα που να επιτρέπουν συνέχιση της διαδικασίας, στηριγμένη σε δεδομένα που να μπορούν να επιτρέψουν ένα θετικό αποτέλεσμα".

Απαντώντας στις παροτρύνσεις Άϊντε να αποφευχθεί το παιγνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών, ο κύριος Χριστοδουλίδης, είπε ότι πρέπει να παρουσιάζονται τα πράγματα ως έχουν. "Και εμείς παρουσιάζουμε τα πράγματα ως έχουν. Είναι εμφανής η αδυναμία της Τουρκίας, που επιχειρεί να κάνει ένα αποτυχημένο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, μία κατηγορεί την Ε/Κ πλευρά, την άλλη την Ελλάδα και αυτό λόγω των θέσεων που προέβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα σε εκείνο το πεντάωρο δείπνο που αναγκάστηκε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα την ώρα που ο ΓΓ του ΟΗΕ άρχισε να καταγράφει το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είχαμε την αντίδραση Τσαβούσογλου".

"Δεν πήγαμε στον Κραν Μοντάνα επειδή δεν θέλαμε αποτέλεσμα", σημείωσε ο εκπρόσωπος λέγοντας ότι στην αναφορά του Ειδικού Συμβούλου για αποτυχία, ο Άιντε περιλαμβάνει και τον εαυτό του όπως είπε. Τα κέρδη της διαπραγμάτευσης Κληθείς να διευκρινίσει σε ποια κέρδη του Κραν Μοντάνα αναφέρεται ο Άϊντε και καλεί τις πλευρές να διατηρήσουν, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι για πρώτη φορά από το 1976 συζητήθηκε επιτέλους το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτό από μόνο του είπε, είναι μια θετική εξέλιξη η οποία καταγράφεται.

«Στο Συμβούλιου Ασφαλείας όπου τοποθετήθηκε διψήφιος αριθμός, θεωρούμε θετικό ότι κάποια μέλη μίλησαν ξεκάθαρα για ευθύνες της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει να επικρατήσει μια περίοδος ανασκόπησης για να δούμε πως προχωρεί η διαδικασία». Στην Ελβετία επέμεινε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν υπήρξε αποτέλεσμα επειδή ο Τουρκία επέμενε σε συνέχιση της συνθήκης εγγυήσεων και σε παρεμβατικά δικαιώματα και μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Ο Τσαβούσογλου επέμενε σε παραμονή 1.800 ατόμων από την πρώτη μέρα της λύσης χωρίς να υποστηρίζει ρήτρα τερματισμού ή πλήρους αποχώρησης.

"Άκυρο" στον Αναστασιάδη
Δεν ισχύει η πρόταση Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα, υποστήριξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι στην πρώτη παράγραφο επισημαίνεται ότι αυτή η πρόταση αφορά στην παρούσα προσπάθεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονταν αποδεκτές οι θέσεις μας για πλήρη κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεως τα παρεμβατικά δικαιώματα και η αποχώρηση του στρατού.

Συνεχίζεται η γεώτρηση Όλα προχωρούν όπως είχαν σχεδιαστεί στο ενεργειακό πρόγραμμα ανέφερε ο εκπρόσωπος, χαιρετίζοντας το ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν προέβησαν σε δηλώσει επί του θέματος, εξηγώντας ότι στόχος και κοινή θέση με την εταιρεία, είναι πως δηλώσεις θα πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο, όταν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

«Ευελπιστούμε σε θετικά αποτελέσματα. Βλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή να πλήξουν άλλους τομείς της οικονομίας, στο δημόσιο διάλογο. Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι να συζητούμε δημόσια». Αντιδρούμε κατέληξε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά δημόσιες συζητήσεις δεν θα κάνουμε και συνεχίζουμε απρόσκοπτα την υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών. (mignatiou.com)