27 Ιουλίου 2017

Ο Νετανιάχου απειλεί να κλείσει το Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ

"Το δίκτυο Al Jazeera συνεχίζει να προκαλεί βία γύρω από την Πλατεία των Τεμενών"

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι σκοπεύει να κλείσει...


... τα γραφεία του δικτύου Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ, κατηγορώντας τον ειδησεογραφικό οργανισμό που εδρεύει στο Κατάρ ότι παρακίνησε τα πρόσφατα επεισόδια βίας στην πόλη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η Ιερουσαλήμ βιώνει μία από τις εποχές με τις μεγαλύτερες εντάσεις εδώ και χρόνια καθώς οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας των Ισραηλινών κοντά στο συγκρότημα της Πλατείας των Τεμενών και του Τεμένους Αλ Άκσα, από τις ιερότερες τοποθεσίες της πόλης, και τα γεγονότα έχουν καλυφθεί εκτενώς, μεταξύ άλλων και από το Al Jazeera.

«Το δίκτυο Al Jazeera συνεχίζει να προκαλεί βία γύρω από την Πλατεία των Τεμενών», είπε ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον κοινωνικό ιστότοπο Facebook. Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν ήταν εύκαιρο για δηλώσεις. Η απότομη άνοδος των εντάσεων και οι θάνατοι τριών Ισραηλινών και τεσσάρων Παλαιστινίων σε βίαια επεισόδια την Παρασκευή και το Σάββατο σήμαναν συναγερμό διεθνώς.

«Έχω μιλήσει πολλές φορές στις Αρχές επιβολής νόμου, απαιτώντας να κλείσουν τα γραφεία του Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ. Εάν αυτό δεν γίνει λόγω νομικών ερμηνειών, θα εισαγάγω την απαιτούμενη νομοθεσία για να απελάσω την Αλ Τζαζίρα από το Ισραήλ», πρόσθεσε αργότερα στον λογαριασμό του ο Iσραηλινός πρωθυπουργός.

Το Al Jazeera έχει αντιμετωπίσει και παρόμοια οργή από τη γειτονική Αίγυπτο το 2014 όταν η κυβέρνηση φυλάκισε τρεις δημοσιογράφους του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου για επτά χρόνια και έκλεισε τα γραφεία του. Δύο από τους τρεις υπαλλήλους έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αλλά ο τρίτος εξακολουθεί να κρατείται.