2 Ιουλίου 2017

Το σχέδιο των Τούρκων για την εξάλειψη του Afrin

Μεγάλη ιστορία ανοίγει η Τουρκία

Σε σκληρό παιχνίδι γεωπολιτικού πόκερ εξελίσσεται η κατάσταση στην βόρεια Συρία με την Τουρκία να εξαπολύει αναγνωριστικές επιθέσεις...
... με το πυροβολικό της κατά του Κουρδικού καντονιού του Afrin, το οποίο αποτελεί την μόνη ελπίδα του μελλοντικού Κουρδικού κράτους να αποκτήσει πρόσβαση στην Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά τις τελευταίες πέντε ημέρες ο Τουρκικός Στρατός έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων στην οριογραμμή του καντονιού του Afrin το πυροβολικό του οποίου σποραδικά βάλει κατά στόχων στα εδάφη του καντονιού.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Τουρκικός Στρατός έχει δημιουργήσει στα εδάφη της Συρίας που κατέχει υποδομές από τα ανατολικά προς τα δυτικά δηλ. από την συνοριογραμμή της επαρχίας Manbij έως την συνοριογραμμή του καντονιού του Afrin.

Σε όλο αυτό το εδαφικό εύρος οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει μόνιμες εγκαταστάσεις υποστήριξης στρατευμάτων στα χωριά Dabiq, Zilif, Hadra, και στην συνοικία Sheikh Aqil της πόλης al-Bab, σημεία βολής πυροβολικού στα χωριά Umm Ruthah, Tal Ali, Shuweihah, Hadrah και Jubb al Barazi και τουλάχιστον 8 προωθημένες βάσεις εξόρμησης μηχανοκίνητων μονάδων νότια της πόλης al-Bab.

Επιπλέον οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει μια βάση υποκλοπών στο όρος Sheikh Barakat (862 μέτρα) το οποίο βρίσκεται στα εδάφη που ελέγχει ο FSA δυτικά της πόλης Dar Ta Izzah νότια της πόλης Afrin σε απόσταση 25 χλμ από την Κουρδική πόλη.

Η κατασκευή αυτών των υποδομών επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που θέλουν τους Τούρκους να προετοιμάζονται για μια μακροχρόνια στρατιωτική επιχείρηση, η οποία όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές θα ονομάζεται «Euphrates Sword» και αποσκοπεί στην σταδιακή εξασθένιση των δυνάμεων του απομονωμένου καντονιού του Afrin και στην φθορά αυτών από πολλαπλές από διαφορετικές κατευθύνσεις συνεχόμενες επιθέσεις.

Παράλληλα με τις βάσεις τους οι Τούρκοι στην ευρύτερη περιοχή του al-Bab δείχνουν να ετοιμάζονται να αποκρούσουν για μια πιθανή επιχείρηση των Κούρδων από τα ανατολικά προς βοήθεια των ομοεθνών τους στο απομονωμένο και υπό πολιορκία καντόνι του Afrin.

Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή πρόκειται, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, να αναπτυχτούν 7.000 άνδρες οι οποίοι θα συνεργαστούν με τις δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού που θα επιχειρούν από τα τουρκικά εδάφη και πιο ειδικά από τις συνοριακές περιοχές Kumlu Reyhanli στα νοτιοδυτικά, Gulkent (Rajo) και Hassa και Kazikli, στα βορειοδυτικά των συνόρων Συρίας-Τουρκίας.

Οι βολές του Τουρκικού πυροβολικού έχουν επικεντρωθεί στο ανατολικό μέτωπο του καντονιού του Afrin και πιο ειδικά στην ευρύτερη περιοχή  του χωριού Hassiyah νότια της ελεγχόμενη από τον FSA πόλη Marea αποσκοπούν στην δοκιμή των αντανακλαστικών των στρατιωτικών δυνάμεων του Afrin και την αποκάλυψη των θέσεων των Κούρδων στο καντόνι, ώστε να καταγραφούν οι θέσεις τους και να στοχοποιηθούν.

Η κίνηση αυτή του Recep Tayyip Erdogan αποσκοπεί στην δημιουργία μεγαλύτερης πίεσης στις ΗΠΑ και στις Κουρδικές δυνάμεις του SDF, ώστε να σταματήσει η προέλαση των Κουρδικών και Αμερικανικών δυνάμεων στα εδάφη του ISIS στην Κεντρική και Ανατολική Συρία, τα οποία μετά την απελευθέρωση ενσωματώνονται στο υπό δημιουργία Κουρδικό αυτόνομο κράτος της Συρίας ενισχύοντας την υπό ίδρυση κρατική μορφή των Κούρδων.

Με την σχεδιαζόμενη επίθεση στο καντόνι του Afrin οι Τούρκοι ευελπιστούν να αναγκάσουν τους Κούρδους που πολεμούν με τους Αμερικανούς στην Al-Raqqah να εκτρέψουν τις δυνάμεις τους προς τα δυτικά για την ενίσχυση των δυνάμεων που υπερασπίζονται το καντόνι του Afrin και να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να ξανασκεφτούν την εμπλοκή τους στην Συρία με την αποστολή ακόμη και μεγαλύτερων δυνάμεων στα εδάφη της Συρίας.

Αυτό όμως που ενδέχεται να αλλάξει όμως τα σχέδια των Τούρκων για την κατάληψη του καντονιού του Afrin είναι η αμφιλεγόμενη στάση της Μόσχας, η οποία από τον περασμένο Μάρτιο διατηρεί στην περιοχή Kafr Janneh κοντά στην γραμμή αντιπαράθεσης με τον FSA απέναντι από την πόλη A’zaz στο στρατόπεδο Qibar μια μικρή μηχανοκίνητη στρατιωτική δύναμη την απομάκρυνση της οποίας διαπραγματεύονται οι Τούρκοι χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι ενώ μέχρι και χτές τα Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τις τελευταίες 12 ημέρες οι Τούρκοι συζήτησαν με τους Ρώσους 9 φορές την απομάκρυνση της Ρωσικής δύναμης από το Κουρδικό καντόνι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αποδείξεις ότι οι Ρώσοι έχουν φύγει από την βάση Qibar.

Αντιθέτως Κούρδοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των Ρώσων στο Afrin όχι απλά μειώνονται αλλά αυξάνονται αφού η Μόσχα έστειλε νέους στρατιώτες. Ανεξάρτητα αν η πληροφορία αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή όχι μια πιθανή απόσυρση των Ρώσων από το Κουρδικό καντόνι θα εξέθετε την Ρωσία και θα μείωνε την διεθνή αξιοπιστία της, αφού ήταν οι Ρώσοι που πριν από 4 μήνες προσέτρεξαν σε βοήθεια των Κούρδων στο Afrin για να στείλουν το μήνυμα τους στους πάντα έτοιμους να δράσουν Τούρκους.

Η Ρωσία μπορεί να θεωρεί την Τουρκία ως ένα επιδέξιο, προσωρινό, περιφερειακό συνεργάτη της στο νότιο τμήμα του ΝΑΤΟ, όμως η θέση της στην Συρία ως ένα αξιόπιστο σοβαρό μεσολαβητή που προσπαθεί να επανασυγκολίσει μια διαιρεμένη χώρα υπό την πρόταση μιας Ομοσπονδίας των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων της χώρας, της υπαγορεύει να χειριστεί το ζήτημα του Afrin με μεγάλη προσοχή.

Εάν η Ρωσία θέλει στο μέλλον να έχει τον ρόλο του αξιόπιστου μεσολαβητή θα πρέπει να σταθμίσει μια πιθανή της ανοχή υπέρ της Τουρκίας στην περίπτωση του Afrin. Η θέση της Μόσχας είναι δύσκολη διότι οι Τούρκοι δείχνουν αποφασισμένοι να καταστρέψουν πριν καλά γεννηθεί ένα Ομόσπονδο Συριακό κράτος που φαίνεται να έχει την υποστήριξη τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ.

Το πότε αυτό θα ιδρυθεί θα εξαρτηθεί από την τακτική κατάσταση στο έδαφος, τον συσχετισμό των δυνάμεων και τον ρόλο του Ιράν στην ηγεσία των Αλαουιτών στην μεταεμφυλιακή Συρία. (viadiplomacy)