22 Ιουνίου 2017

Νορβηγία: Το πρώτο φεμινιστικό, gay και trans friendly τζαμί θα είναι σύντομα γεγονός!

Ένα "φιλελεύθερο" τζαμί  στο οποίο επιτρέπεται η ταυτόχρονη προσευχή ανδρών-γυναικών, η είσοδος των ομοφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ και γυναίκες ιερείς, θα ανοίξει...
... στο Όσλο σε ένα χρόνο, αποκαλύπτει ένας LGBTQ ακτιβιστής που συνέλαβε την ιδέα.

"Το τζαμί θα πρέπει να είναι ένα μέρος ανοιχτό σε όποιον αισθάνεται ότι δεν έχει θέση σε συνηθισμένα τζαμιά", δήλωσε ο ακτιβιστής Thee Yezen al-Obaide. "Γυναίκες, άντρες, τρανς, ομοφυλόφιλοι, ετεροφυλόφιλοι, όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι".

Το νέο τζαμί που θα ονομαστεί «Masjid al-Nisa» (=το Τζαμί των Γυναικών), δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιπαρατεθεί στα υπόλοιπα τζαμιά, αλλά επινοήθηκε ως πρωτοβουλία για να επεκτείνει ποικιλομορφία μέσα στο Ισλαμ», όπως ανέφερε ο ίδιος. Η οργάνωση του ακτιβιστή η Skeiv Verden (Queer World), έχει δημιουργήσει ένα ανεπίσημο δίκτυο για ομοφυλόφιλους μουσουλμάνους στη χώρα.

"Θέλω να ανεγείρω ένα φεμινιστικό τζαμί όπου οι γυναίκες έχουν τόσο χώρο όσο οι άντρες. Στο τζαμί αυτό οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να προσευχηθούν δίπλα-δίπλα ", δήλωσε ο al-Obaide. Η ιδέα πίσω από αυτό το τζαμί είναι να σπάσουν οι τωρινοί κοινωνικοί κανόνες του Ισλάμ, σύμφωνα με τον ίδιο.