27 Ιουνίου 2017

Υπουργός Brexit: Θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε τους Έλληνες

«Θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε Έλληνες στη Βρετανία και μετά το Brexit» είναι ο τίτλος του άρθρου του Ντέιβιντ Ντέιβις, του υπουργού αρμόδιου...
... για το Brexit στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κύριος Ντέιβις εμφανίζεται απολύτως καθησυχαστικός ως προς την μετάβαση από το ισχύον καθεστώς στην μετά-Brexit εποχή, όσον αφορά τους χιλιάδες Έλληνες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν, στην Βρετανία και αναφορικά με τα ζητήματα υπηκοότητας, μετανάστευσης και όρων εργασίας.

Ο ίδιος άλλωστε επισημαίνει πως το Brexit δεν είναι το τέλος της σχέσης της Ελλάδας με την Βρετανία, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών θα συνεχιστούν και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «θα συνεχίσουμε να να κάνουμε διακοπές στις παραλίες της Ελλάδας.  

» Κατέστησα σαφές ότι προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τη βεβαιότητα των πολιτών κρατών-μελών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών που ζουν σε χώρες της ΕΕ. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, περιλαμβανομένων και 70.000 Ελλήνων, έχουν φτιάξει τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μας ιδίως στην εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα ισχυροί - 11.000 και πλέον Έλληνες σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και χιλιάδες συμβάλλουν τα μέγιστα ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Βρετανίας.

» Καταλαβαίνω ότι υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα για κάποιους από σας αλλά και για δικούς σας ανθρώπους στη Βρετανία. Ακούστηκε η άποψη ότι εφόσον η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, οι πολίτες της ΕΕ θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο ή ότι η διαδικασία για την παραμονή τους μετά την ολοκλήρωση του Brexit θα έπρεπε να είναι απαγορευτικά περίπλοκη.

Τώρα όμως θα ήθελα να πω τα πράγματα ως έχουν. Η Βρετανία είναι μια ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία κι έτσι θα συνεχίσει να είναι. Θέλουμε να εγγυηθούμε το καθεστώς των πολιτών της ΕΕ που ζουν ήδη στη Βρετανία και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους σε γενικές γραμμές όπως τώρα. Ολοι οι πολίτες της ΕΕ θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης, δεν πρόκειται να υπάρξουν διακρίσεις μεταξύ πολιτών διαφορετικών κρατών-μελών. Θέλουμε να είναι εύκολο για τους Ελληνες που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, να παραμείνουν στη Βρετανία.

Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε το περιθώριο στους πολίτες της ΕΕ και στα μέλη των οικογενειών τους που θα είναι νόμιμα εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την καταληκτική ημερομηνία που θα οριστεί, να κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν την ιδιότητα του μονίμως εγκατεστημένου σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες αυτοί θα συνεχίσουν ελεύθερα να εργάζονται και να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα έχουν πρόσβαση στο βρετανικό σύστημα υγείας. Θα μπορούν να διεκδικούν επιδόματα, συντάξεις και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στέγασης στην ίδια βάση με τους Βρετανούς πολίτες.