27 Ιουνίου 2017

Ρουμανία: Το κόμμα του... τον έριξε από πρωθυπουργό με πρόταση μομφής!

Ρουμανία: Νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Σοσιαλδημοκράτης Μιχάι Τουντόσε

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας διόρισε σήμερα πρωθυπουργό της χώρας τον υπουργό Οικονομικών, Μιχάι Τουντόσε, έπειτα...


... από πρόταση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός (PSD).

Η κυβερνώσα πλειοψηφία είχε εγκρίνει την προηγούμενη βδομάδα πρόταση μομφής κατά του πρώην πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από λιγότερο από έξι μήνες, κάνοντας λόγο επισήμως για «καθυστερήσεις» στην εκτέλεση του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κρίση και την επείγουσα ανάγκη αυτή να τερματιστεί. . . καθώς βλάπτει την οικονομία (και) την εικόνα της Ρουμανίας στο εξωτερικό, αποφάσισα να διορίσω εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Μιχάι Τουντόσε», δήλωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις στους δημοσιογράφους. Ο 50χρονος δικηγόρος Τουντόσε έχει δέκα μέρες προθεσμία να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην βουλή, όπου το PSD και ο σύμμαχός του, το μικρό κόμμα ALDE, διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία.

Ο Τουντόσε προτάθηκε νωρίτερα σήμερα από τον επικεφαλής του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος είχε αναγκαστεί τον Δεκέμβριο να αρνηθεί τον πρωθυπουργικό θώκο λόγω καταδίκης του σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή για εκλογική νοθεία.

Ρουμανικά μέσα ενημέρωσης προέβησαν σε ειρωνικά σχόλια για την επιλογή του Τουντόσε να διαδεχθεί τον Γκριντεάνου, σημειώνοντας ότι με βάση τα συμπεράσματα του PSD «καμία» μεταρρύθμιση δεν έγινε επί της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών. «Ο Τουντόσε δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος, τα σχέδια του εμποδίστηκαν από άλλα υπουργεία, ή από τον πρωθυπουργό», υποστήριξε ο Ντραγκνέα.