30 Ιουνίου 2017

Διαμαρτυρία ξεναγών για το κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων λόγω καύσωνα

Πεντάρα δεν δίνουν για τον τόπο οι συνδικαλιστές

Κλειστές βρήκαν απροειδοποίητα τις πόρτες αρχαιολογικών χώρων τουριστικά πρακτορεία και ξεναγοί.

Το κλείσιμο των χώρων...


... ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 1/7 μετά τις 15.00 το απόγευμα λόγω καύσωνα.

«Κατανοούμε την ανησυχία σας για την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά θεωρούμε ότι μια διακοπή λειτουργίας κάποιων χώρων μόνο κατά τις ζεστότερες μεσημεριανές ώρες θα ήταν αρκετή και δεν θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στα προγράμματα επίσκεψης, ειδικά αυτά των πολυήμερων εκδρομών ή των εκδρομών της κρουαζιέρας που δεν έχουν εναλλακτική ώρα και μέρα επίσκεψης, λόγω προγράμματος και έλλειψης χρόνου», αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών.

Όπως σημειώνεται, «ο πολιτιστικός τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, οπότε κάθε αιφνίδια αλλαγή στα ωράρια έχει αντίκτυπο στα τουριστικά προγράμματα, τα οποία δεν έχουν τις περισσότερες φορές το περιθώριο να μεταθέσουν τις επισκέψεις τους μόνο και πάντοτε σε πρωινές ώρες».

«Φαντάζεστε την απογοήτευση ανθρώπων που έχουν συχνά έρθει από πολύ μακριά για να επισκεφθούν τα μνημεία μας  και θα φύγουν τελικά χωρίς να τα έχουν δει, λόγω καύσωνα. Εκτός αυτού, υπάρχουν και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα με αρκετή σκιά και δένδρα, ενώ η επίσκεψή τους με ζέστη δεν συμβαίνει σπάνια στην τουριστική σεζόν. Οι επισκέπτες είναι ενήλικες και μπορούν κάλλιστα από μόνοι τους να αποφασίσουν αν θέλουν να επισκεφθούν έναν χώρο με την ζέστη ή όχι και να πράξουν αναλόγως».

Καλεί το υπουργείο να αναθεωρήσει το σκεπτικό της απόφασης αυτής και οι αρχαιολογικοί χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί ως τις 20.00 το βράδυ, με άνοιγμα ίσως νωρίτερα το πρωί με τη δροσιά και ίσως όπου κρίνεται απαραίτητο με μια μικρή διακοπή κατά τις μεσημεριανές ώρες με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες, όπως εξάλλου ερμηνεύεται και η αντίστοιχη νομοθεσία».