26 Ιουνίου 2017

"Η Τουρκία έχει πολλά να κάνει για την ποιότητα της δημοκρατίας της"

Αποκαλυπτική συνέντευξη του διευθυντή της Hurriyet
Την οπτική της Τουρκίας σε καίρια ζητήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής,  όπως οι τουρκο-ελληνικές και οι τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις...


... το Κυπριακό, η τουρκική πολιτική στα Βαλκάνια και την Μ. Ανατολή, δίνει με συνέντευξή του ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Daily News, Μουράτ Γετκίν.

Ο κ. Γετκίν, όσον αφορά στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις δεν θεωρεί ότι οι παραβιάσεις στο Αιγαίο θα μπορούσαν να προκαλέσουν οτιδήποτε σοβαρό, ούτε ότι έχει αλλάξει η πολιτική Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ αντιθέτως τονίζει ότι «αυτό που είναι πιο σοβαρό για την 'Αγκυρα είναι η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα τη νύχτα της προσπάθειας πραξικοπήματος».

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, προτάσσει ως "κλειδί" για την επίτευξη λύσης την «πολιτική ισότητα», εκφράζοντας την άποψη ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να δουν τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμη οντότητα, αλλά μόνο ως μία μειονότητα».

«Η Τουρκία έχει πολλά να κάνει για την ποιότητα της δημοκρατίας της», αναφέρει σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, εκτιμώντας ότι «η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης θα μπορούσε να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μέχρι ένα ορισμένο σημείο, αλλά το πραγματικό χάσμα είναι στον τομέα της πολιτικής. Η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να έχει το βλέμμα της προς τη Δύση με ή χωρίς την ΕΕ», επισημαίνει. Κρίνει, δε, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ήταν «το μόνο επιτυχημένο σχέδιο μέχρι τώρα».

Ο κ. Γετκίν, παραδέχεται τη νευρικότητα της Τουρκίας ως προς την εξωτερική της πολιτική, απαριθμώντας τα σοβαρά προβλήματα που έχει ολόγυρα στα σύνορά της, σε αντίθεση, όπως λέει, με την Ελλάδα, η οποία «έχει το σοβαρό της πρόβλημα με την Τουρκία, το οποίο, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης του τουρκικού λαού και της πολιτικής».

Για την Συρία εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι «χρειάστηκε πολύς χρόνος για την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι καλoί όλοι οι μουσουλμάνοι που αγωνίζονται εναντίον του 'Ασαντ. Χρειάστηκαν πολύ καιρό να το κατανοήσουν και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά ήταν η Τουρκία που μοιράστηκε τα σύνορα των 910 χλμ. Και σε εμάς αυτό πήρε τη μορφή τρομοκρατίας».

Αναφορικά με την πολιτική της Τουρκίας στα Βαλκάνια αναφέρει ότι η γειτονική χώρα «δίνει έμφαση στις σχέσεις με τις μουσουλμανικές κοινωνίες στις βαλκανικές χώρες με περισσότερη έμφαση στην πίστη παρά στην εθνότητα», επισημαίνοντας ότι «η απαίτηση για ένα τζαμί στην Αθήνα θα μπορούσε να ειδωθεί σε αυτό το πλαίσιο».

Σχετικά με τις υπερεξουσίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι εδραιώθηκαν με το δημοψήφισμα του Απριλίου αλλά «δεν ήταν μια καθολική νίκη», καθώς «σχεδόν οι μισοί Τούρκοι ψήφισαν κατά του Ερντογάν παρά την κριτική για άδικες συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας και τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων», ενώ εξηγεί μεταξύ άλλων ότι ορισμένα ζητήματα, όπως «η ανεξαρτησία των δικαστηρίων από την πολιτική συζητούνται στην (τουρκική) κοινωνία».

Πώς βλέπετε τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις μέσα από το πρίσμα της επιθετικής πολιτικής που ασκεί η 'Αγκυρα, κυρίως το τελευταίο διάστημα, με την αύξηση των παραβιάσεων στον εναέριο χώρο  της Ελλάδας και  των διεκδικήσεων στο Αιγαίο, την αναθεωρητική ρητορική; Πού αποδίδετε την αναθεωρητική ρητορική Ερντογαν;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω μια πραγματική αλλαγή ή αναθεώρηση της πολιτικής ούτε στην ελληνική ούτε στην τουρκική πλευρά. Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου δεν είναι κάτι νέο και συμβαίνει και από τις δύο πλευρές. Πιστεύω ότι όσο διάστημα υπάρχουν τα προβλήματα εναέριου χώρου και υφαλοκρηπίδας, θα διαβάζουμε ειδήσεις σχετικά με τις παραβιάσεις. Επίσης, δεν πιστεύω ότι αυτές οι παραβιάσεις θα προκαλέσουν ο,τιδήποτε σοβαρό.

Αυτό που είναι πιο σοβαρό για την 'Αγκυρα, είναι η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα τη νύχτα της αιματηρής στρατιωτικής προσπάθειας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016. Ο Ερντογάν ρωτά τι θα σκέφτονταν η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός της, αν το ίδιο συνέβαινε στην Ελλάδα και οι στρατιώτες της διέφευγαν στην Τουρκία. Το ερώτημα τέθηκε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα και έδωσε την ίδια απάντηση που δόθηκε από τον Ερντογάν όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση των δημοσιογράφων και των πολιτικών στη φυλακή: "τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα".