26 Ιουνίου 2017

Τι κρύβεται πίσω από τις αμερικανορωσικές αερομαχίες της Βαλτικής;

Ο αριθμός των αναγνωριστικών αεροσκαφών που παραβίασαν στα σύνορα της Ρωσίας από τις 12 έως τις 18 Ιουνίου ήταν πρωτοφανής, ακόμη και για δεδομένα του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με...
... τον Ρώσο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Κωνσταντίν Σιβκόφ.

Νωρίτερα, η επίσημη εφημερίδα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας "Krasnaya Zvezda" ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα (12-18 Ιουνίου) η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 14 αναχαιτίσεις ξένων αεροσκαφών αναγνώρισης εντός του ρωσικού εναερίου χώρου.

Συνολικά το ΝΑΤΟ πραγματοποιήσε 23 πτήσεις αναγνώρισης κοντά στα ρωσικά σύνορα. Οι 10 εξ' αυτών πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του RC-135 και του Global Hawk. Τέσσερις αναγνωριστικές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από τη νορβηγική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφος αναγνωρίσεως P3C Orion. Η σουηδική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε τρεις τέτοιες πτήσεις. Η Βρετανία και η Γαλλία με τη σειρά τους διενήργησαν δύο πτήσεις αναγνώρισης.

Από πλευράς Ρωσίας, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ αναχαιτίστηκαν από μαχητικά MiG-31 και Su-27. "Ο αριθμός είναι πρωτοφανής, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν υπάρχει σήμερα Ψυχρός Πόλεμος. Την εποχή εκείνη, αντιμετωπίζαμε κατά μέσο όρο επτά με οχτώ παραβιάσεις την εβδομάδα, αλλά σήμερα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος ", δήλωσε ο Σίβκοφ.

Ο εμπειρογνώμονας εξέφρασε την ανησυχία του για αυτή την κατάσταση, καθώς η πλειονότητα των παραβιάσεων σημειώθηκε στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας. Ο Σίβκοφ επεσήμανε ότι η δραστηριότητα αυτή του ΝΑΤΟ μπορεί να σχετίζεται με το συριακό πόλεμο, στον οποίο ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν φαίνεται να επιτυγχάνουν τον αντικειμενικό τους σκοπό.

"Τώρα, ο Συριακός Στρατός και οι σύμμαχοί του μπορούν να φτάσουν στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας και να αποκόψουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης από τις αμερικανικές βάσεις στην Ιορδανία, κάτι που θα ήταν σε καμία περίπτωση αποδεκτό από τις ΗΠΑ, γι 'αυτό το Πεντάγωνο ξεκίνησε τα πλήγματα στις συριακές δυνάμεις", σύμφωνα με τον Σίβκοφ.

Επίσης επεσήμανε ότι η Μόσχα θα στηρίξει σε αυτή την περίπτωση τη Συρία, πράγμα που φέρνει εγγύτερα τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. "Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τον αριθμό των αναγνωριστικών πτήσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας", κατέληξε.