12 Ιουνίου 2017

Οι ΗΠΑ "φλερτάρουν" με την Σερβία μέσω θωρακισμένων οχημάτων

Παρουσία του προέδρου της Σερβίας, Aleksandar Vucic, του υπουργού Άμυνας Zoran Ðordevic, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας...

... στρατηγού Ljubiša Dikovic και του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Kyle Scott, έλαβε χώρα στο στρατόπεδο «Εθνικός Ήρωας Stevica Jovanovic» στο Pancevo, η τελετή παράδοσης 19 θωρακισμένων οχημάτων HMMWV που αποκτήθηκαν χωρίς κόστος από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, η αξία των οχημάτων που παραλήφθηκαν υπερβαίνει τα 3,37 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική αξία των 40 οχημάτων του τύπου, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, υπερβαίνει τα 6,67 εκατ. ευρώ. Η παραχώρηση των οχημάτων συνδυάζεται με διετή περίοδο δωρεάν υποστήριξης και παροχής ανταλλακτικών.

Κατά την τελετή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι ΗΠΑ έχουν προβεί σε παραχωρήσεις και δωρεές μέσων και υλικών συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 27,5 εκατ. ευρώ και ότι η παραχώρηση των οχημάτων HMMWV αντανακλά την επιθυμία των ΗΠΑ για την ανάπτυξη στενότερης αμυντικής συνεργασίας με τη Σερβία.