27 Ιουνίου 2017

Κολύμβηση Μάχης στην Σχολή Ευελπίδων! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Σχολή Ευελπίδων καινοτομεί!

Η κολύμβηση μάχης, είναι ένα από τα κύρια αντικείμενα εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων και πολύ...

... περισσότερο των αμφίβιων μονάδων.

Με την τεχνική αυτή, επιδιώκεται ένας μαχητής να μάθει να κολυμπά με τον ατομικό του οπλισμό, την στολή του και την εξάρτησή του για αποστάσεις τουλάχιστον μέχρι 3 χιλιόμετρα από την ακτή, έτσι ώστε όταν πέφτει στο νερό από τη βάρκα, να βρίσκεται εκτός βεληνεκούς όπλων ευθυτενούς τροχιάς που μπορεί να υπάρχουν στην ακτή προορισμού.

Την τεχνική αυτή διδάσκονται σε πρώτη φορά στην Σχολή Ευελπίδων οι μαθητές της, σε εθελοντική βάση. Είναι άλλωστε πρωτοποριακή η εισαγωγή της κολύμβησης μάχης σε μια στρατιωτική σχολή. Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι ο κολυμβητής να προσεγγίσει μαζί με την ομάδα του την ακτή αθόρυβα, με αρκετές σωματικές δυνάμεις για να συνεχίσει επιχειρήσεις στην ξηρά, είτε ασφαλίζοντας τμήμα της ακτής για την υποδοχή άλλου τμήματος, είτε για να διεισδύσει για την εκτέλεση άλλης καταδρομικής ενέργειας.

Μια άλλη πλευρά αυτής της εκπαίδευσης είναι η επιβίωση στη θάλασσα, όταν από μη αναμενόμενες συνθήκες, βρεθεί κάποιος στο νερό, είτε γιατί κτυπήθηκε το σκάφος μεταφοράς, είτε γιατί ανατράπηκε η βάρκα και θα πρέπει να διατηρηθούν όλοι σώοι μέχρι να διασωθούν, ή να προσπαθήσουν να κατευθυνθούν στην πλησιέστερη ακτή. Το ArmyNow.net μίλησε με τον άνθρωπο που είχε την ιδέα και ανέλαβε την υλοποίηση τον κ. Γιάννη Κωστούλα, καθηγητή της κολύμβησης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Ο ίδιος κάνει ακαδημαϊκή έρευνα πάνω στο αντικείμενο κι έτσι διοργάνωσε σε εθελοντική βάση κάτι που δείχνει να έχει μέλλον στην Σχολή. Την δημιουργία ομάδας κολύμβησης μάχης.

Στο βίντεο που θα δείτε, μας εξηγεί τι σημαίνει η κολύμβηση μάχης, ποιο είναι το φόρτο των κολυμβητών και τι χρειάζεται να πληροί κάποιος για να μπει στην ομάδα.  Παράλληλα μιλήσαμε με δυο μαθητές, μέλη της εθελοντικής ομάδας κολύμβησης μάχης, οι οποίοι μας εξήγησαν τι σημαίνει η συμμετοχή τους και πώς είναι η προπόνησή τους και φυσικά πού στοχεύει. (armynownet)