20 Ιουνίου 2017

Πρόσεχε Αλέξη… θα σε πιάσουν κορόιδο με το Κυπριακό

Μεγάλη ανησυχία δημιουργείται από όσα φαίνεται να είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους φέρεται να μετέφερε...
... μια ειδυλλιακή εικόνα που μακράν απέχει από κάθε λογική και δημιουργεί την αίσθηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να πέσει σαν ώριμο φρούτο στην παγίδα…

Επιτέλους, ας αντιληφθεί ο πρωθυπουργός μας, ότι τα στρατηγικά σχέδια που εκπονούν οι υπόλοιποι, έχουν λάβει υπόψη τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα πάνω από όλα και οι αναφορές περί υποχωρήσεων είναι για τους κουτούς… Το παραμυθάκι που του σέρβιραν, είναι πως θα γίνουν παραχωρήσεις στην Τουρκία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού κάνοντας εκεί υποχωρήσεις.

Προτού η Αθήνα άρχιζε να πανηγυρίζει και να διατυπώνει υπεραισιοδοξία, καλό θα ήταν να θυμάται, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, στο πρόσωπο της οποίας ο Αλέξης που κάποτε έλεγε «go back madam Merkel» έχει βρει έναν αξιόπιστο εταίρο που φλέγεται από επιθυμία εξεύρεσης λύσεων που θα προωθούν «την ειρήνη και την ευημερία για όλους» (κλασική διπλωματική και πολιτική επωδός που απευθύνεται στα κορόιδα, συνήθως πολίτες, στην Ελλάδα έχουν λόγο να το απευθύνουν και σε ιδεοληπτικούς πολιτικούς), έχει τις δικές της προτεραιότητες, τις οποίες φροντίζει και να εξυπηρετήσει.

Καταλαβαίνει άραγε ο Τσίπρας και το επιτελείο του, ότι βασικός στρατηγικός στόχος της Μέρκελ είναι η εξομάλυνση με την Τουρκία, διότι ιστορικά η μεσανατολική πολιτική των Γερμανών περνούσε μέσω Τουρκίας; Δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση, ότι παρά τις βαριές κουβέντες που αντηλλάγησαν, ότι παρά την τόση ευαισθησία που δείχνουν οι Γερμανοί στις πωλήσεις όπλων σε χώρες που δεν πληρούν κάποια στάνταρ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην περίπτωση της Τουρκίας συμπεριφέρονται με πρωτοφανή «ηττοπάθεια», φαινομενικά, κάνοντας τώρα τα πάντα για να υπαναχωρήσουν από την «απόφαση» αποχώρησης από το Ιντσιρλίκ;

Για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή: Οι Γερμανοί θα εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα με την όποια πολιτική αποφασίσουν και το ίδιο θα κάνουν οι Τούρκοι. Υπάρχει ένα μίνιμουμ κατανόησης των δυο πλευρών για το τι επιδιώκει η κάθε πλευρά και επιχειρούν να βρουν μια «τομή».

Εάν τη βρουν αυτή την τομή και αίφνης η Αθήνα αντιληφθεί ότι η συνισταμένη των συμφερόντων των δυο που βολεύει Βερολίνο και Άγκυρα, πλήττει τα ελληνικά συμφέροντα και αντιδράσει με καθυστέρηση, να είναι βέβαιη ότι θα καταβάλει σοβαρό κόστος, διπλωματικό και επικοινωνιακό και θα την κατηγορήσουν ότι μπλοκάρει την ειρηνική επίλυση, ενώ αυτή θα είναι η τελευταία σκασίλα τόσο του Ερντογάν και έστω λιγότερο της Μέρκελ.

Αυτά τα λέμε για να καταλάβουν, ότι είναι τουλάχιστον χαζό το να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός περιχαρής και υπεραισιόδοξος στους πολιτικούς αρχηγούς. Αντί να φροντίζει να υπενθυμίζει συνεχώς στους διαπραγματευόμενους «ιδιοτελώς» ότι συμφωνία για την Κύπρο που δεν θα λαμβάνει υπόψη τα ελληνικά συμφέροντα δεν θα γίνει αποδεκτή, εμφανίζεται ως «ατζέντης» της Μέρκελ, χωρίς μάλιστα να ξέρει τι επιδιώκει, απλά να επιχαίρει για την προσωπική της εμπλοκή!

Ο Τσίπρας θα έπρεπε να θυμάται μάλιστα, ότι τα ελληνικά συμφέροντα είναι τόσο κραυγαλέα καλυμμένα από το διεθνές δίκαιο για το οποίο τόσο κόπτεται υποτίθεται η Μέρκελ (εισβολή, κατοχή, στρατιωτικός καταναγκασμός, παραβίαση του στοιχειώδους δημοκρατικού κανόνα της πλειοψηφίας, παράνομη απειλή πολέμου κ.λπ. κ.λπ.) και θα έπρεπε να καταλαβαίνει ότι η καγκελάριος καλύπτει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Γερμανίας, πίσω από την υποτιθέμενη σφοδρή επιθυμία για ειρήνη στην Κύπρο.
του Μιχαήλ Βασιλείου, defence-point