16 Ιουνίου 2017

Η φλόγα του Ελληνισμού στην Ουκρανία – Ποιος ήθελε την σβήσει - ΒΙΝΤΕΟ

Στην Ουκρανία η ελληνική παρουσία ήταν έντονη

Πρώτοι οι Μιλήσιοι αποίκησαν το Λευκό Νησί (Λεύκη), ενώ η πρώτη αποικία στην Κριμαία ήταν το Παντικάπαιο (Κερτς) και ακολούθησαν (δείτε τα βίντεο)...


... οι: Κέπη, Νυμφαίον, Κοροκουδάμη, Φαναγορία, Τιριτάκτη.

Έτσι δημιουργήθηκε και διατηρήθηκε για εννιά αιώνες το βασίλειο του Κιμερίου Βοσπόρου, το οποίο έγινε ο βασικός προμηθευτής διατροφικών προϊόντων στις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας και τα Βαλκάνια. Άλλες σημαντικές πόλεις στον χώρο ήταν: Ολβία, Θεοδοσία, Κερκινίτιδα, Χερσόνησος της Ταυρικής, Χερσών των Βυζαντινών, Απολλωνία, Φαναγορία, Φάσι, Διοσκουριάδα, Ηράκλεια Ποντιακή.

Συνεχίζοντας πρέπει να τονιστεί πως το Νέζιν ήταν το σπουδαιότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής και σημαντικό ρόλο έπαιξαν ελληνικές οικογένειες με προεξάχουσα αυτή των Ζωσιμάδων που έκανε σημαντικές δωρεές, οι οποίες αφορούσαν την Παιδεία. Κατά τον 14ο - 17ο αιώνα οι περισσότεροι Έλληνες της Κριμαίας βρίσκονταν υπό Οθωμανική κυριαρχία και τους είχε επιβληθεί ο μουσουλμανισμός.

Μετά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο προσαρτώνται στην Ρωσία το Ενικαλέ και το Κερτς. Με την υπογραφή της Συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρζή δόθηκαν δικαιώματα στους εκεί Έλληνες. Έτσι, μετακόμισαν στα μέρη αυτά και άλλοι και αναπτύχθηκαν. Στην Ελληνική κοινότητα του Νικκολάεβ ξεχώρισε η  οικογένεια των Αρκάδων.

Στην Οδησσό που η ίδρυσή της έγινε προς τα τέλη του 18ου αιώνα μ.Χ., εις ανάμνηση της αρχαίας  ελληνικής αποικίας που ίδρυσαν τον 6ο αιώνα π.Χ., οι Μιλήσιοι και είχε το ίδιο όνομα. Σε αυτήν ξεχώρισαν οι οικογένειες Ζαρίφηδες, Ζαφειρόπουλοι, Μαρασλήδες και άλλοι πολλοί.  (…)

Στο Κίεβο αναπτύχθηκε η βιομηχανία και το εμπόριο. Δυστυχώς όμως ήρθε ο Στάλιν για να καταστρέψει ό,τι είχε καταφέρει μέχρι τότε ο Ελληνισμός και για να τους αναγκάσει να υπομείνουν πολλά δεινά με χειρότερο τον εξορισμό τους σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές.  Έτσι, με τον καιρό αφομοιώθηκαν και έχασαν την εθνική τους ταυτότητα, τον πολιτισμό και την γλώσσα τους.

Οι σημαντικότερες πόλεις του Ελληνισμού της Ουκρανίας είναι η Μαριούπολη, η Πολτάβα, η Χερσώνα και η Οδησσός.