18 Ιουνίου 2017

Μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας συνταράσσει το Αζερμπαϊτζάν

Εμπλοκή Αρμενικής 5ης φάλαγγας;

Μια πολύ περίεργη υπόθεση κατασκοπείας ξεσκεπάστηκε στο Αζερμπαϊτζάν, όμως η εξέλιξή της αφήνει ανοιχτό το ερώτημα...


... εάν η υπόθεση αυτή είναι πιο σοβαρή από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε, καθώς οι μαζικοί θάνατοι στρατιωτών κι ενός εν αποστρατεία αξιωματικού, δημιουργούν την αίσθηση συγκάλυψης, σε μια χώρα την οποία διεκδικούν Δύση και Ρωσία.

Το εν λόγω σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στις 7 Μαΐου και αφορά ένα φερόμενο ως δίκτυο κατασκοπείας της Αρμενίας που δρούσε εντός των αζερικών ενόπλων δυνάμεων. Οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών χαρακτηρίζονται από εχθρότητα, καθώς αμφότερες διεκδικούν τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η υπόθεση, η οποία αποκαλύφθηκε από την Κρατική Ασφάλεια, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας και των υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας, δείχνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε υποθέσεις ερευνών σε βάρος στελεχών των ενόπλων δυνάμεων αλλά και πολιτών.

Στην πολύκροτη υπόθεση έχουν εμπλακεί 42 άτομα τα οποία κατηγορούνται, ότι στα τέλη του 2016, πέρασαν τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν ως αξιωματικοί των αρμενικών ενόπλων με σκοπό την κατασκοπεία και το σαμποτάζ. Οι εν λόγω αξιωματικοί παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε καταγγελίες από πηγές εντός του Αζερμπαϊτζάν για την συγκεκριμένη υπόθεση, χωρίς όμως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα καταγγελλόμενα, καθώς η χώρα διάκειται πολύ εχθρικά απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.