8 Ιουνίου 2017

Εγκρίθηκε από την τουρκική Βουλή η στρατιωτική συνεργασία με το Κατάρ

Δεν αποφασίστηκε πότε και πόσοι στρατιώτες θα μεταβούν στο Κατάρ

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο TRT, η Ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Τουρκίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επικύρωση...


... του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση Στρατοχωροφυλάκων μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ είπε ότι το εμπάργκο κατά του Κατάρ δεν πάει να πει ότι αυτή η χώρα υποστηρίζει την τρομοκρατία και πως η αποστολή στρατιωτών δεν είναι μια καινούργια πρακτική.

Στην αιτιολόγηση της συμφωνίας υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2015 υπεγράφη στην Ντόχα «Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση Στρατοχωροφυλάκων μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Κυβέρνησης του Κατάρ, στα πλαίσια των διατάξεων της Συμφωνίας Συνεργασίας στην Ασφάλεια που υπέγραψαν τα υπουργεία Εσωτερικών των δυο χωρών στις 25 Δεκεμβρίου 2001.

Σημειώνεται ότι με το πρωτόκολλο που καταρτίστηκε για να ορίσει τις αρχές και τα πλαίσια της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί μεταξύ της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας του Κατάρ, ορίζονται θέματα συναφή με το σχεδιασμό, το συντονισμό και την εκτέλεση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των πλευρών.

Η συμφωνία καθιστά δυνατή την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στο Κατάρ και τη συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.