27 Ιουνίου 2017

Επιδότηση 2 εκατ. δολαρίων για την εκμάθηση ελληνικών στην Αυστραλία

«O ελληνισμός και η γλώσσα μας θα ζήσουν για πάντα»

Ένα απίστευτο δώρο, που παράλληλα δείχνει το σεβασμό της Αυστραλίας στην Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, έκανε...


... η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας στο Αυστραλιανό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Κουλτούρας «Λόγος» που έχει έδρα στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αδελαΐδας και δεν είναι άλλο από μια επιχορήγηση ύψους δύο εκατομμυρίων δολάριων!

Η επιχορήγηση δεν αποτελεί υπόσχεση αλλά γεγονός αφού αναφέρεται στον προϋπολογισμό της Νότιας Αυστραλίας. Την ευχάριστη είδηση, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση ο ομογενής πολιτειακός θησαυροφύλακας Τομ Κουτσαντώνης, προκαλώντας έκπληξη ακόμα και στον διευθυντή του Κέντρου «Λόγος» καθηγητή Μιχάλη Τσιανίκα.

«Σε αντίθεση με άλλες εθνότητες, εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε χάσει την ταυτότητά μας σε όποιο μέρος της Αυστραλίας και αν βρισκόμαστε και θεωρώ ότι έφτασε, επιτέλους, το πλήρωμα του χρόνου ώστε να ανταμείψουμε όλους τους Έλληνες της Αυστραλίας και, ειδικά, τους μεγαλύτερους για όσα έχουν κατορθώσει με δυσκολίες, με το να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας την ελληνικότητά μας» δήλωσε ο Τομ Κουτσαντώνης.

«Στηριζόμαστε στους ώμους γιγάντων και βασιζόμαστε σε όλα αυτά που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα οι προηγούμενες γενιές, γι’ αυτό πιστεύω ότι και εγώ και όλοι οφείλουμε πλέον να εξετάσουμε τρόπους ώστε η νέα γενιά να υιοθετήσει και να διατηρήσει το ίδιο πάθος για οτιδήποτε ελληνικό» είπε ο ομογενής πολιτικός.

Ευχάριστη έκπληξη για τους ομογενείς
«Ειλικρινά, δεν περίμενα να μας παραχωρήσει η πολιτειακή κυβέρνηση ένα τόσο μεγάλο ποσό και νιώθω μεγάλη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη που με το πέρασμα του χρόνου, η γλώσσα μας δεν θα σβήσει» δήλωσε στον Νέο Κόσμο ο διευθυντής του Κέντρου «Λόγος». Φανερά συγκινημένος εμφανίστηκε και ο διαχειριστής του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών (The Foundation for Hellenic Studies) και επιχειρηματίας Θεοφάνης Μάρας που ευχαρίστησε τον πολιτειακό θησαυροφύλακα προσωπικά επικροτώντας την γενναιόδωρη στάση του.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης, πρόσθεσε, θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη πράξη συνέχισης του ελληνισμού για τις επόμενες γενιές Ελληνοαυστραλών.

«Απόψε η φλόγα του ελληνισμού λάμπει και νιώθω ότι αν και έχουμε γεννηθεί εκτός της χώρας μας, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε για πάντα Έλληνες. Η πολιτειακή κυβέρνηση τιμά και αναγνωρίζει με την κίνησή της αυτή, τους Έλληνες μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς» δήλωσε στον Νέο Κόσμο ο Θεοφάνης Μάρας μετά το πέρας της εκδήλωσης.

«Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας. Όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Με την πράξη αυτή, ο ελληνισμός και η γλώσσα μας θα ζήσουν για πάντα» κατέληξε.

Το Κέντρο «Λόγος» δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012, μετά από οικονομική ενίσχυση που ενέκρινε η τότε κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας για τέσσερα χρόνια που ανερχόταν στα 600.000 δολάρια. Επίσης, έως τότε καμία άλλη κυβέρνηση, εκτός της ελληνικής, δεν είχε επενδύσει τέτοια ποσά για την ελληνική γλώσσα στα χρονικά της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. (neoskosmos.com)