29 Ιουνίου 2017

2+2 περιπολικά σκάφη άνω των 30 μ. πρόκειται να αποκτήσει το Λιμενικό/Ακτοφυλακή

Την αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος ναυπήγησης νέων περιπολικών σκαφών με την επαύξηση του αριθμού των προς αγορά σκαφών αποφάσισε το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή.

Πιο συγκεκριμένα...
... αν και το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή είχε ανακοινώσει το 2016 ότι πρόκειται να αποκτήσει δύο  παράκτιων περιπολικών σκαφών άνω των 30 μέτρων, συνολικού κόστους 30 εκατ. ευρώ (απαλλάσσεται Φ.Π.Α.), τελικά η ηγεσία του Σώματος αποφάσισε την απόκτηση 2+2 παράκτιων περιπολικών σκαφών της προαναφερθείσας κατηγορίας με δικαίωμα προαίρεσης για τα δύο επιπρόσθετα πλοία, εφόσον επιτευχθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι τα σκάφη αυτά θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΑ (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας) 2014-2020 με κοινοτική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την νέα ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής το συνολικό κόστος του νέου αναθεωρημένου προγράμματος θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ (απαλλάσσεται ΦΠΑ) με το κόστος για το κάθε σκάφος να υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας τον Μάρτιο του 2016 η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την καταβολή αποζημίωσης από την κροατική εταιρεία «MONTMONTAZA – GREBEN d.o.o.» για την μη παράδοση των υπολοίπων τεσσάρων σκαφών τύπου POB-24G από τα έξι που είχαν παραγγελθεί την Άνοιξη του 2014 από την εταιρεία, λόγω πτώχευσης της «MONTMONTAZA – GREBEN d.o.o.» το 2015.

Η επιχειρησιακή υστέρηση αυτών των τεσσάρων σκαφών αποτέλεσε προφανώς την αιτία για την αύξηση του αριθμού των υπό προμήθεια σκαφών, τα οποία είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα περιπολικά σκάφη POB-24G που είχαν αρχικά παραγγελθεί.

Τα νέα σκάφη θα συμπληρώσουν την δύναμη των δύο POB-24G που ήδη υπηρετούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Αλεξανδρούπολη και θα βελτιώσουν την μαχητική ισχύ του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία εκτός από την διάσωση των μεταναστών και των λαθρομεταναστών, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τα εξοπλισμένα με πολυβόλα περιπολικά σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής τα οποία αμφισβητούν τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Ανατολικό Αιγαίο. (viadiplomacy)