27 Μαΐου 2017

Αρχαιοκάπηλοι βανδάλισαν Κούρο από την Κορινθία

Τεράστια είναι η καταστροφή που προκλήθηκε τους αρχαιοκάπηλους στο άγαλμα του Κούρου από την Κορινθία που κατασχέθηκε από το τμήμα προστασίας (δείτε τις εικόνες)...


... πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων.

Του κατέστρεψαν σχεδόν εντελώς το πρόσωπο, έσπασαν στα δύο τον κορμό του, ενώ έσπασαν και τα δύο χέρια του. Οι σύγχρονες καταστροφές είναι εμφανείς δια γυμνού οφθαλμού, καθώς το μάρμαρο στα νέα σημεία θραύσης είναι κατάλευκο.

Ο Κούρος εξετάστηκε από αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για αναθηματικό, από μάρμαρο της Νάξου και είχε δημιουργηθεί περί το 550 π.Χ. ανήκει δηλαδή, όπως όλοι οι Κούροι και οι Κόρες, στην αρχαϊκή περίοδο. Το άγαλμα έχει απολέσει τα κάτω άκρα και συγκεκριμένα το τμήμα από τα γόνατα και μετά, ήδη κατά την αρχαιότητα, όπως φαίνεται και πάλι από την πάτινα που υπάρχει στο σημείο θραύσης. Το σωζόμενο μέρος έχει ύψος 47 εκατοστά.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο παραδόθηκε προς φύλαξη όπως όλα τα αντικείμενα τα οποία κατάσχονται σε χέρια αρχαιοκαπήλων, διαπιστώθηκε πως μόνο ένα θραύσμα από το πρόσωπο έχει βρεθεί και μπορεί να συγκολληθεί. Ευχή των αρχαιολόγων είναι να υποδείξουν οι αρχαιοκάπηλοι το σημείο ανεύρεσης, ώστε να γίνει ανασκαφική έρευνα μήπως και εντοπισθούν τα θραύσματα που λείπουν.

Η φρίκη που αισθάνθηκαν πάντως από τον απίστευτο βανδαλισμό του αγάλματος κατά τη λαθραία εκσκαφή του, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη τους, όπως λένε στο Liberal. Προσθέτουν μάλιστα πως η καταστροφή θα οδηγούσε σε χαμηλή τιμή στην παράνομη πώληση του αγάλματος, όπως και έγινε.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στη σύλληψη των δύο αντρών μετά από πολύμηνη έρευνα. Είχαν πληροφορίες για άγνωστο άνδρα που κατέχει ένα αρχαίο αντικείμενο, τα οποία προσπαθεί να πωλήσει, έναντι του χρηματικού ποσού του 200.000 ευρώ.

Ο ύποπτος εντοπίσθηκε μαζί με ένα άλλο άτομο, εντός αυτοκινήτου στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου και αποφασίσθηκε ο έλεγχός τους. Μετά από έρευνα στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο, κάτω από τη θέση του συνοδηγού, εντός σακιδίου, το επίτηδες τεμαχισμένο άγαλμα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή. Θεωρείται βέβαιο πως θα παραπεμφθούν με κακούργημα σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο. Η επιτροπή που θα συστήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να αποφανθεί για τη γνησιότητά τους και την εμπορική τους αξία, θα δηλώσει μια τιμή που λόγω της σπανιότητας των Κούρων αναμένεται να είναι πάνω από τα 150.000 ευρώ, όριο που χωρίζει το πλημμέλημα από το κακούργημα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3028.

Στην Κορινθία πριν από λίγα χρόνια συνελήφθησαν και άλλοι αρχαιοκάπηλοι έτοιμοι να πωλήσουν δύο αγάλματα Κούρων αντί ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υπολόγισε πως η εμπορική τους αξία (διότι η αρχαιολογική είναι ανυπολόγιστη) θα μπορούσε να φτάσει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας συμπληρώθηκαν με θραύσματα που εντοπίστηκαν στο σημείο εύρεσής τους, το οποίο υπέδειξαν οι αρχαιοκάπηλοι, και τώρα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου.