28 Μαΐου 2017

Οι Αλβανοί δικαστές χρηματίστηκαν από τους Τούρκους για την ΑΟΖ;

Πληθαίνουν οι ενδείξεις, που πείθουν πως εκτός από τις πολιτικές πιέσεις εκ μέρους της Τουρκίας προς τους Αλβανούς δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υπήρξε και χρηματισμός τους...


... προκειμένου να ακυρώσουν την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Το θέμα φέρει στην επικαιρότητα ο αλβανικός Τύπος αμέσως και εμμέσως, με δύο δημοσιεύματα, όπου στο ένα αναφέρεται στις διαμαρτυρίες της αλβανικής πλευράς -που δεν διευκρινίζεται αν πήραν και επίσημη μορφή- για την παραχώρηση εκ μέρους της Ελλάδας θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών προς ενεργειακή έρευνα στη βόρεια περιοχή του Ιουνίου σε δύο εταιρείες, ενώ στο άλλο δημοσιεύονται στοιχεία από την έρευνα υποθέσεων διαφθοράς και εμπλοκής των κρατικών οργάνων από το ειδικευμένο δημοσιογραφικό δίκτυο ΒΙRN, από την οποία διαπιστώθηκε αδικαιολόγητος πλουτισμός των εν λόγω δικαστών κατά τα επίμαχα έτη.

Αρυόμενος πληροφορίες από τους ιστοτόπους shqiperiaime.al, echedoros, ο αλβανικός Τύπος υποστηρίζει οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την κοινοπραξία "Total France", "ΕΛΠΕ" και την ιταλική "Edison", ενδέχεται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας. Και τούτο διότι ένα μέρος των ερευνών στα δυτικά της Κέρκυρας συμπίπτει με επίμαχη περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας (με έναρξη των γεωτρήσεων το 2018).

Υποστηρίζεται λοιπόν, πως αυτό το τμήμα βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αλβανίας, αναφέρεται όμως, ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα με την Ελλάδα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα (σήμερα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διάδοχος του Μπερίσα) και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ένα μεγάλος μέρος καταχωρήθηκε στην ΑΟΖ της Ελλάδας.

Και εδώ αρχίζει η εμπλοκή των δικαστών του ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας, που ακύρωσε την Συμφωνία, ενώ για την ελληνική πλευρά αυτή η θαλάσσια περιοχή, παραμένει ως ελληνική επικράτεια, με την Ελλάδα να έχει υποβάλει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τμήματος αυτού στον ΟΗΕ, χωρίς να γίνει άλλη διαπραγμάτευση ή μια νέα συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

Η απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης να ακυρώσει την συμφωνία είχε δημιουργήσει εξ αρχής την εντύπωση ότι οφειλόταν σε παρέμβαση της Άγκυρας, επειδή θα εδημιουργείτο τετελεσμένο λόγω του ότι η συμφωνία αναγνώριζε την μέση γραμμή, κάτι που η Άγκυρα απορρίπτει, παρόλο που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη αυτή η πρακτική (και τοποθετεί την μέση γραμμή κατά βούλησή της).

Χάρη σε μια πολύ μεθοδευμένη έρευνα -την οποία μετέφρασε η ιστοσελίδα tachydromos- που διεξήγαγε το εξειδικευμένο σε ανάλογες εξιχνιάσεις υποθέσεων διαφθοράς και εμπλοκής των κρατικών οργάνων του δημοσιογραφικού δικτύου ΒΙRN, η οποία εστίασε στις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών καταθέσεων των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας προκύπτουν ασάφειες και έλλειψη συνοχής στα αθροιστικά τους για την περίοδο έρευνας 2003 - 2015.

Η έρευνα έγινε επί των επισήμων δηλώσεών τους στην ανεξάρτητη αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών, των κρατικών λειτουργών, δικαστικών κ.λπ., καθώς και για το ασυμβίβαστο. Βάσει αυτής της έρευνας, όπως επισημαίνει το διαβαλκανικό δημοσιογραφικό δίκτυο που χρηματοδοτείται από δυτικές πηγές, προκύπτει ότι οι δικαστικοί αυτοί έχουν χάσμα στη συνοχή των εισερχόμενων τους ενώ συνολικά προφανώς έχουν συσσωρεύσει περιουσία που δεν συνάδει με τα νόμιμα εισοδήματα τους.

Εκ των υστέρων, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ενδεχόμενο χρηματισμό ανώτερων δικαστών (και επίσημες καταγγελίες από ελληνικής πλευράς, όπως της κας Μπακογιάνη και του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού) και εν προκειμένω των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανικής Δημοκρατίας για την επιρροή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Μεταξύ αυτών των αποφάσεων και εκείνη του 2011 δια της οποίας το ανώτερο αυτό δικαστικό σώμα της Αλβανίας έκρινε αντισυνταγματική την Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για το διακανονισμό των θαλασσίων ορίων στο Ιόνιο και των δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ.

Να σημειωθεί, ότι εκείνη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε καθαρογραφεί με μεγάλη καθυστέρηση και ακόμη σχολιάζεται το γεγονός ότι ενώ η προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα, είχε στην ουσία της αξίωση ακύρωσης της Συμφωνίας για νομοτυπικούς λόγους (έλλειψη εξουσιοδοτήσεως του ΠτΔ, μη κανονική διαδικασία συγκρότησης της ομάδας διαπραγμάτευσης, λάθος επιλογή χαρτών εργασίας κ.α.) το Συνταγματικό Δικαστήριο στην copy paste επιχειρηματολογία του επεκτεινόταν σε λόγους που διαφεύγουν της αλβανικής νομοθεσίας.

Ερμήνευσαν οι δικαστές -κατά την τουρκική προσέγγιση- διεθνή νομοθεσία και νομολογία περί του δικαίου θαλάσσης, ηπειρωτικής και νησιωτικής αιγιαλίτιδος ζώνης και άλλα τέτοια. Έστω εκ των υστέρων με την έρευνα αυτή του BIRN που προφανώς δεν είχε αυτή τη στόχευση αποκαλύπτεται ότι το τερπνόν μετά του ωφελίμου είναι πρακτική στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
Ο Μακεδών