26 Μαΐου 2017

Γιορτή για την Άλωση της ΚΠολης από τους Τούρκους (ΒΙΝΤΕΟ)

από τον τουρκικό Τύπο
Στο Μους η Γενική Διεύθυνση Εστιών και Πιστώσεων του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού, επ΄ευκαιρία της 564ης επετείου αλώσεως (δείτε το βίντεο)...
... της Κωνσταντινούπολης, οργάνωσε εκδήλωση με τίτλο "Συναντήσεις Άλωσης".

Στην εκδήλωση που έγινε στο στάδιο της πόλης, μετείχαν ο νομάρχης Σεντάρ Γιαβούζ, ο αντιδήμαρχος Αϊντίν Οζαρσλάν, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αλπαρσλάν-καθηγητής Δρ. Αχμέτ Πολάτ… και πολλοί πολίτες.

Η εκδήλωση άρχισε με επίδειξη από την Ομάδα Στρατιωτικής Οθωμανικής Μουσικής (Mehteran) της νομαρχίας Βαν, ενώ στην ομιλία που έκανε ο νομάρχης Σεντάρ Γιαβούζ είπε πως αυτή η χαρμόσυνη πορεία δεν είναι μόνο κατακτήσεις και διοίκηση κοινωνιών αλλά ταυτόχρονα έφερε μια ελπίδα και ένα φώς για όλη την ανθρωπότητα.

O νομάρχης είπε πως ο ισλαμικός κόσμος συνεχίζει να ζυμώνεται με αίμα και δάκρυα και συνέχισε λέγοντας: «Όταν λέμε πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους 5 του συμβουλίου Ασφαλείας, γίνεται χαμός. Διότι συνεχίζουν να ζυμώνουν τον ισλαμικό κόσμο με αίμα και δάκρυα. Σχεδιάζοντας εθνικές, θρησκευτικές και δογματικές διαφορές μεταξύ μας, μας κάνουν εχθρούς και κομματιάζουν την περιοχή.

» Για αυτό παίρνοντας δύναμή από το χιλιόχρονο παρελθόν μας, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, έχουμε ανάγκη για ένα νέο άλμα, μια νέα ανάσταση. Με αυτή την λογική η Τουρκία υπό την ηγεσία του κυρίου προέδρου της Δημοκρατίας αλλάζει εξ ολοκλήρου τις πολιτικές της. Βελτιώνουμε τα λάθη τα οποία κάναμε στο παρελθόν και ειρηνεύουμε πλήρως με τον πολιτισμό μας.  Για να σταματήσει παγκοσμίως έστω και για λίγο η αιματοχυσία και η τυραννία, ο κόσμος έχει ανάγκη από εμάς. Με αυτή την συνείδηση πρέπει να ανατρέφουμε τους νέους μας». (sondakika, tourlkikanea)

Σχόλιο: Δείτε και το σχετικό βίντεο από την εκδήλωση. Τo "άσμα" που ακούγεται στο χρονικό σημείο 0:15 είναι το πιο γνωστό οθωμανικό εμβατήριο, το Ceddin dede. Το οποίο βέβαια υμνεί την δόξα του τουρκικού στρατού. Αυτού λοιπόν την μουσική παίζουν και στα τουρκο-πανηγύρια που  οργανώνει το προξενείο στην Θράκη και καλούν τους χριστιανούς αξιωματούχους, κάποιοι εκ των οποίων πηγαίνουν...