30 Απριλίου 2017

Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στον τουρισμό υγείας!

Σίγουρα για τους περισσότερους είναι ένας εντελώς άγνωστος τομέας

Η πιο ελκυστική χώρα στην Ευρώπη και μια από τις πλέον υποσχόμενες αγορές για τον Ιατρικό Τουρισμό διεθνώς, είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με...
... τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής οικονομικών Νίκος Αυλώνας, σε διημερίδα που οργανώνει στο Σικάγο των ΗΠΑ, η ΚΕΔΕ με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τονίζοντας ότι μέχρι το 2025 θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 25% του ιατρικού τουρισμού διεθνώς.

Όπως εξήγησε, για τη χώρα μας υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για αισθητικές επεμβάσεις και εξειδικευμένη οδοντιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, ο παγκόσμιος τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ακριβές γεγονός που καθιστά τη χώρα μας ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ανέφεραν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να πληρώσει συμμετοχή από 50.000 έως 90.000 δολάρια. Επίσης το κόστος μιας κολονοσκόπησης ξεπερνά τα 15.000 δολάρια και το κόστος μια αξονικής τομογραφίας τα 4.500 δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό.

Από τον Νίκο Αυλώνα, καθηγητή στο DePaul University και πρόεδρο του Κέντρου Αειφορίας (CSE), παρουσιάστηκε το μοντέλο της Κόστα Ρίκα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο στον ιατρικό τουρισμό αφού προσελκύει κάθε χρόνο 40.000 ασθενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με ετήσιο τζίρο 350 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Αυλώνας τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ελκυστικές χώρες για ιατρικό τουρισμό στον κόσμο γι΄ αυτό και υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που δεν καλύπτει η προσφορά. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα από τα μεγαλύτερα fund σε αυτόν τον τομέα επένδυσε πρόσφατα 200 εκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, ενώ άλλα τουλάχιστον δέκα μεγάλα funds ψάχνουν για επενδύσεις στη χώρα.

Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είπε ότι διεθνώς, οι Έλληνες γιατροί, είναι πρωτοπόροι στην παγκόσμια κοινότητα. «Η εξειδίκευση των γιατρών, οι ιδιωτικές δομές και οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για όσους θέλουν να συνδυάσουν την επίλυση ενός ιατρικού ζητήματος με τις διακοπές.

» Στόχος να προσφέρουμε υψηλή ποιότητα με χαμηλό κόστος σε όλους τους ομογενείς αλλά και σε πολίτες άλλων χωρών, όπου συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας προσφέρονται σε υψηλό κόστος. Σε κάποιες χώρες το κόστος ορισμένων ιατρικών πράξεων, όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η αρθροπλαστική και η εμφύτευση δοντιών, είναι ακόμη και 5 φορές πάνω από το κόστος που μπορούν να προσφέρουν ελληνικά εξειδικευμένα κέντρα του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο κ. Πατούλης και εξήγησε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν θέρετρα Υγείας και ο Ιατρικός Τουρισμός να γίνει από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς μοχλούς της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα, σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού, 12 μήνες το χρόνο. Η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: πρότυπες μονάδες υγείας που είναι εξοπλισμένες με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, υψηλό επίπεδο επιστημονικού ιατρικού προσωπικού και χαμηλό συγκριτικά κόστος ιατρικών υπηρεσιών»