25 Μαρτίου 2017

Ισραήλ: Απαγόρευση εισόδου σε.. «αντισημίτες»

Νομοθεσία που προκαλεί αρκετές αντιδράσεις

Το ισραηλινό κοινοβούλιο πέρασε χθες μία νομοθεσία που προβληματίζει πολλούς, ακόμα και Εβραίους που κατοικούν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με...
... αυτήν, το Ισραήλ θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όσους υποστηρίζουν οποιαδήποτε μορφή μποϊκοτάζ ενάντια σε όποιες πράξεις της κρατικής πολιτικής. Η συγκεκριμένη νομοθεσία ωστόσο εξαιρεί για την ώρα τους Ισραηλινούς πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους στη χώρα.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα υπήρξε πρόταση για περαιτέρω σκλήρυνση της σχετικής νομοθεσίας, με τον υπουργό Δημόσιας Ασφαλείας Γκιλάντ Ερντάν να ζητάει την εισαγωγή μιας βάσης δεδομένων για όλους τους Ισραηλινούς που σχετίζονται με… «αντισημιτικές πράξεις», η οποία θα συμπληρώνεται με παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η νέα αυτή νομοθεσία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αντιτίθεται στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με ορισμένα εξέχοντα μέλη της να στέλνουν την περασμένη εβδομάδα ανοικτή επιστολή στον ισραηλινό Τύπο, καταγγέλλοντας τις νέες απαγορεύσεις και προκαλώντας την κυβέρνηση να τους συλλάβει όταν εισέλθουν στη χώρα.