28 Μαρτίου 2017

Ο αυτοδημιούργητος Π. Μπούμπουρας ξοδεύει εκατομμύρια στην Ουκρανία υπέρ της Ελλάδας

Χορηγός και της Demy, για τη συμμετοχή της στην Eurovision

Από την «ανίατη ασθένεια» της επίμονης φιλοπατρίας πάσχει ο Παντελής Μπούμπουρας, ένας αυτοδημιούργητος μεγαλοεπιχειρηματίας (δείτε τις εικόνες)...


... που τα τελευταία 20 χρόνια διέπρεψε ως κατασκευαστής στην Ουκρανία.

Μόνο για το «Ελληνικό Πάρκο» που ο ίδιος οραματίστηκε και ήδη κατασκευάζει σε κεντρικό σημείο του ιστορικού λιμένα της Οδησσού, ξοδεύει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ενισχύει διαρκώς και με κάθε τρόπο το -ισχυρό- ελληνικό στοιχείο στην Ουκρανία μέσω του Ιδρύματος Μπούμπουρα.

Οι τομείς της προσφοράς του είναι πολλοί και ποικίλοι: Περιλαμβάνουν από ανθρωπιστική βοήθεια και φάρμακα, έως την χορηγία της Demy, για τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Θα έλεγε κανείς ότι εμπνέεται από την παράδοση των μεγάλων ευεργετών του ελληνικού έθνους, οι οποίοι κατά το πλείστον διέπρεψαν ως απόδημοι και διακατέχονταν από άσβεστο πάθος, από το «νόστιμον ήμαρ» που τους ωθούσε να πασχίζουν για το καλό της πατρίδας.

Παρομοίως, το καθήκον που φαίνεται να έχει αναθέσει στον εαυτό του ο κ. Μπούμπουρας τα τελευταία χρόνια, είναι να λειτουργήσει ο ίδιος, με κάθε μέσον που διαθέτει, ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο πατρίδες του, την φυσική, δηλαδή την Ελλάδα και τη θετή, την Ουκρανία, εφόσον σε αυτήν δημιούργησε την περιουσία του.

Πριν από μερικές ημέρες, χάρη στην πρωτοβουλία και τη γενναιοδωρία του Παντελή Μπούμπουρα, η Οδησσός έζησε στον παλμό της 25ης Μαρτίου: Με επίκεντρο το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας το οποίο συντηρεί ο ίδιος μέσω του Ιδρύματός του, διοργανώθηκε πλήθος εκδηλώσεων για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην οποία η Οδησσός, ως έδρα της Φιλικής Εταιρείας, διαδραμάτισε κρίσιμης σημασίας ρόλο, εφόσον εκεί υπήρξε το αρχικό έναυσμα για τον ξεσηκωμό ενάντια στην τουρκική κυριαρχία.

Η κα Δέσποινα Κουκουλοπούλου, γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Ουκρανία, καταθέτει στέφανο ανήμερα της 25ης Μαρτίου στον ναό της Αγίας Τριάδας, στην Οδησσό

Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτών από την Ελλάδα, διπλωματών, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.α. η εθνική παλιγγενεσία γιορτάστηκε με τιμές και μεγαλοπρέπεια στη Οδησσό. Υπήρξε δοξολογία ανήμερα του Ευαγγελισμού στην ιστορική ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδος, πανηγυρικές ομιλίες, δεξιώσεις, καταθέσεις στεφάνων κ.λπ.

Κυρίως όμως σε όσους είχαν την τύχη να βρεθούν το βράδι της 24ης Μαρτίου στην μεγάλη αίθουσα της Φιλαρμονικής της Οδησσού, αξέχαστη θα μείνει η συναυλία που έδωσαν ενώπιον εκατοντάδων Ουκρανών και Ελλήνων οι μουσικοί της παραδοσιακής μπάντας Εστουδιαντίνα με ένα ποικίλο πρόγραμμα αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών. Οι ερμηνείες του Μπάμπη Τσέρτου, κυρίως όμως της Ελένης Βιτάλη συνεπήραν το κοινό που καταχειροκρότησε με έκδηλη συγκίνηση τους καλλιτέχνες.

Διακριτικός πρωταγωνιστής των εορτασμών ήταν εμμέσως ο Παντελής Μπούμπουρας, καθώς αυτόν είχαν στον νου τους όλοι οι επίσημοι που εξεφώνησαν χαιρετισμούς. Οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στον απόδημο ελληνισμό, σε μήνυμά του που ανέγνωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Ουκρανία, κυρία Δέσποινα Κουκουλοπούλου περιποιήθηκαν τιμή στην προσφορά του κ. Μπούμπουρα, έστω και εάν δεν απευθύνονταν αμέσως σε αυτόν.

Ο δε πρέσβυς της Ελλάδας στην Ουκρανία, κ. Γεώργιος Πουκαμισάς στη δική του ομιλία μέσα στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας τόνισε και τα εξής: «Την Επανάσταση τη σχεδίασαν Έλληνες που ζούσαν στη διασπορά. Οι οποίοι είχαν γαλβανιστεί από το φιλελεύθερο πνεύμα της εποχής, έστω και εάν στο μεταξύ κυριαρχούσε η Ιερά Συμμαχία. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητά δυνάμεις από τον ελληνισμό της διασποράς, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίζουμε και να δικαιώνουμε το μεγάλο ρόλο που αυτή έχει παίξει στη σύσταση του ελληνικού κράτους».

Ο 62χρονος σήμερα Παντελής Μπούμπουρας, αφού αρχικά εργάστηκε στην Ουκρανία ως συνεργάτης (εργολάβος) της εταιρείας Μηχανική και διαβλέποντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας εκείνη την περίοδο, προχώρησε μόνος του. Στα τέλη του 1997 ίδρυσε την τεχνική-κατασκευαστική εταιρεία Gefest, με έδρα την Οδησσό. Στα επόμενα είκοσι χρόνια, η εταιρεία του κ. Μπούμπουρα θα αναδεικνυόταν σε μία από τις πιο ισχυρές του κλάδου στην Ουκρανία. Συγκροτήματα κατοικιών, εμπορικά κέντρα και κτίρια κάθε είδους ανήκουν στο πορτφόλιο της Gefest, η οποία σήμερα έχει αναπτυχθεί λαμβάνοντας τη μορφή ενός ολόκληρου ομίλου εταιρειών.

Στα σχέδια του ομίλου Gefest, μεταξύ πολλών άλλων, είναι η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού άνω των 450.000 τ.μ. Τα ολοκληρωμένα ήδη ή υπό κατασκευή έργα της στην Οδησσό, το Κίεβο, τη Γιάλτα και τη Μαριούπολη (όπου κατοικούν περίπου 100.000 Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής), περιλαμβάνονται κτήρια γραφείων, κατοικιών, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και νοσοκομειακές μονάδες.

Το «Ελληνικό Πάρκο» που κατασκευάζεται από με δαπάνη, μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη από την Gefest του κ. Μπούμπουρα κατά μήκος του εμβληματικού Βουλεβάρτου Πριμόρσκι, κοντά στο Ανάκτορο Βοροντσόφσκι της Οδησσού, θα είναι κάτι σαν διαδραστικό, υπαίθριο μουσείο.

Το θέμα του, φυσικά, είναι ο ελληνικός πολιτισμός, με έμφαση στον αρχαίο: Κατά τη διάρκεια του περιπάτου του, ο επισκέπτης θα ταξιδεύει στο χρόνο, συναντώντας αντίγραφα αγαλμάτων, κτιρίων κ.ο.κ. της κλασικής περιόδου. Το Ελληνικό Πάρκο της Οδησσού συνιστά ένα από τα όνειρα ζωής που είχε ανέκαθεν ο ιθύνων νους της Gefest.