23 Μαρτίου 2017

Υπογραφή Ρωσίας - Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου

Στόχος να περνά μέσω της Ελλάδας

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom και η ιταλική Eni υπέγραψαν Μνημόνιο αλληλοκατανόησης, το οποίο σχετίζεται με την παροχή ρωσικού...


... φυσικού αερίου στην Ευρώπη και δη στην Ιταλία μέσω του «Νότιου Διαδρόμου Μεταφοράς».

Υπέγραψαν στην Μόσχα το Μνημόνιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου Eni S.p.Α Κλαούντιο Ντεσκαλάτσι. Στην ανακοίνωση της η Gazprom αναφέρει ότι «Η επικαιροποίηση των συμβολαίων θα αφορά μόνο τις αλλαγές των σημείων παράδοσης στον πλαίσιο της παροχής που διοχετεύεται μέσω του Νότιου Διαδρόμου».

Οι ιταλικές εταιρείες εξέφρασαν την πρόθεση να μεταφερθεί το σημείο παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου που βρίσκεται βόρεια της χώρας (από την Αυστρία) στο νότιο τμήμα της Ιταλίας. Το ζήτημα αυτό της αλλαγής του σημείου παράδοσης θα μπορούσε να επιλυθεί με την κατασκευή της δεύτερης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και στο σημείο αυτό να συνδεθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Poseidon, ο οποίος θα περνά από την Ελλάδα και θα καταλήγει υποθαλάσσια μέσω του Ιονίου στη νότιο Ιταλία.

Όπως μεταδίδεται, η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού μπορεί να ανέρχεται στα 10-20 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως)