Έτοιμος για εκτόξευση στη NASA!
Ένας δορυφόρος που κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών...
... βρίσκεται στις ΗΠΑ και είναι έτοιμος για εκτόξευση από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, τη NASA.
Πρόκειται για τον "GR01-DUTHSat", έναν ολοκληρωμένο δορυφόρο τύπου "Cubesat", μικρού μεγέθους "που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Δημοκρίτειο από μηχανικούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές που έκαναν τις πτυχιακές τους εργασίες πάνω σε συστήματα και υποσυστήματα του δορυφόρου" όπως σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ, Θεόδωρος Σαρρής.
Εκτόξευση μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας "Ξεκινήσαμε το 2013, έγιναν διάφορες δοκιμαστικές κατασκευές και η τελική συναρμολόγηση ολοκληρώθηκε το 2016. Στη συνέχεια ο δορυφόρος έπρεπε να περάσει από μια σειρά πολύ σκληρών δοκιμασιών, για να γίνει δεκτός για πτήση. Μας βοήθησε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που έκανε ειδικές δοκιμές ταλαντώσεων, κάναμε τις δοκιμές υπό κενό στο Ε.ΚΕ.Φ.Ε. "Δημόκριτος", δοκιμές ταχείας θέρμανσης, ψύξης, δοκιμές βραχυκυκλωμάτων των μπαταριών, δοκιμές επικοινωνίες και τελικά ο ελληνικός δορυφόρος GR01-DUTHSat έγινε δεκτός για πτήση τον Νοέμβριο του 2016" περιγράφει ο κ. Σαρρής.
Ο ελληνικός δορυφόρος είναι «μέρος ενός σμήνους δορυφόρων που δημιουργείται από ένα ειδικό πρόγραμμα, τη διαστημική αποστολή με την ονομασία "QB50", που κάλεσε πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και πολλά ινστιτούτα να συμμετάσχουν καθένας με τον δικό του μικροδορυφόρο. Εμείς κερδίσαμε μια από αυτές τις προτάσεις» σημειώνει ο Έλληνας επιστήμονας, που τονίζει πως από τα 50 πανεπιστήμια και ινστιτούτα, τελικά μόλις 26 συμμετέχουν στην πτήση της διαστημικής αποστολής με τον δικό τους δορυφόρο.
Η εξασφάλιση του εισιτηρίου για την πτήση
Καθένας από τους συμμετέχοντες είχε αναλάβει την επιμέλεια της δικής του κατασκευής «αλλά και του ανάλογου Διαστημικού Σταθμού Εδάφους, οπότε κατασκευάσαμε ταυτόχρονα και τον δικό μας Σταθμό Εδάφους" αναφέρει ο κ. Σαρρής.
Ο ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής GR01-DUTHSat έπρεπε να βρει και τη δική του χρηματοδότηση, κάτι που στην περίπτωση του DUTHSat έγινε και μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και μέσω του ανταγωνιστικού προγράμματος "Αριστεία", το οποίο επίσης κερδίσαμε. 'Ηταν μια ευνοϊκή συγκυρία, γιατί έτσι είχαμε χρηματοδότηση και με τις δύο προτάσεις» τονίζει.
Ταυτόχρονα, όπως κάθε δορυφόρος που συμμετέχει στην εκτόξευση, έτσι και ο ελληνικός DUTHSat έπρεπε να αποκτήσει και το δικό του "εισιτήριο πτήσης", κάτι που έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια, αφού το κόστος ανέλαβε ιδιωτική εταιρία από τη Δράμα. "Είμαστε έτοιμοι για εκτόξευση" τονίζει ο κ. Σαρρής αφού σήμερα η διαστημική αποστολή QB50 που έχει σαν στόχο να μελετήσει "τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα της Γης, τον χώρο που αποκαλείται Transition Region και έχει πολύ ενδιαφέρον αφού είναι το σημείο μετάβασης από τις ατμοσφαιρικές ιδιότητες στις ιδιότητες του διαστήματος" αναμένει την τελική ημερομηνία εκτόξευσης.
Ο ελληνικός δορυφόρος με την κωδική ονομασία GR01-DUTHSat βρίσκεται σήμερα πάνω στον "Κύκνο", το διαστημικό σκάφος "Cygnus Cargo Craft" και στην κορυφή ενός πυραύλου τύπου "Atlas". Μόλις βρεθεί στο Διάστημα, θα το παραλάβει το προσωπικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Στη συνέχεια και μόλις εκτοξευτεί στο Διάστημα από απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ο GR01-DUTHSat θα λειτουργήσει τα επιστημονικά του όργανα.