21 Φεβρουαρίου 2017

Ανακαλύφθηκε βυζαντινή πλατεία στα έγκατα της Θεσσαλονίκης

Ένα νέο σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα  φέρνουν στο φως οι εργασίες που γίνονται για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στον σταθμό...
... Αγίας Σοφίας αποκαλύπτεται μεγάλη μαρμαροστρωμένη πλατεία των βυζαντινών χρόνων. Η πλατεία χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και σύμφωνα με τα πρώτα ανασκαφικά δεδομένα φαίνεται να έχει σχήμα ωοειδές. Πλατεία αναλόγου σχήματος, στρωμένη επίσης με μάρμαρα, έχει βρεθεί μέχρι σήμερα μόνο στην πόλη Γέρασα της Ιορδανίας.

Το νέο εύρημα έρχεται στο φως σε απόσταση μόλις μερικών τετραγώνων από το σταθμό Βενιζέλου (Βενιζέλου και Εγνατίας), όπου ως γνωστόν έχει αποκαλυφθεί η βυζαντινή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, η περίφημη decumanus maximous, η οποία θα διατηρηθεί επιτόπου σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που υπέγραψε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Το νέο μεγάλο εύρημα αποκαλύπτεται στον ίδιο άξονα, επί της Εγνατίας, και έχει τουλάχιστον ισάξια σπουδαιότητα με τα ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου, σύμφωνα με αρχαιολογικές πηγές.