Ενώ ο Σόιμπλε δήλωνε χθες ότι μπορεί να πάει για αργότερα...
Κανένα περιθώριο για παρερμηνείες δεν αφήνει η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για τις μεταρρυθμίσεις...
... στο συνταξιοδοτικό, που ζητούν οι δανειστές και τις οποίες η Αθήνα θα κληθεί να νομοθετήσει για το διάστημα μετά το 2018.
Όπως προκύπτει από ερώτηση του ανταποκριτή του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM στο Βερολίνο και από την απάντηση της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι Γερμανοί ζητούν από την Αθήνα να υλοποιήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση τώρα, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, και όχι να την... αφήσει για μετά την ολοκλήρωσή του.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το συνταξιοδοτικό και το πότε θα αποφασιστεί και θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, η Γερμανίδα εκπρόσωπος απάντησε: «Το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα».
Εάν η Γερμανία εμμείνει στην εν λόγω θέση, αυτό σημαίνει πως η Αθήνα θα κληθεί να νομοθετήσει και να ψηφίσει ένα νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις, το οποίο δεν θα αποτελεί προληπτικό μέτρο για μετά το 2018, αλλά «μεταρρύθμιση» που θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει το 2018.
Παράλληλα, η ίδια εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα επιμείνει στις αξιώσεις της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%, ενώ εμμένει στη θέση ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το οξύμωρο της υπόθεσης, ωστόσο, είναι ότι, μόλις χθες, τοποθετούμενος επί του ίδιου ζητήματος, ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε τα εξής: «Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη και εν όψει της συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε: «Πρόκειται για μία συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων με την κυρία Λαγκάρντ και το περιεχόμενό της είναι εμπιστευτικό. Θα εκτιμηθεί η κατάσταση μετά το Eurogroup. Οι θεσμοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και αποφάσισαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις».