28 Ιανουαρίου 2017

ΗΠΑ-Βρετανία vs Γερμανία-Κίνα

«Απάντηση» από Μέρκελ και Κινέζο πρωθυπουργό σε Τραμπ και Μέι

«Καθώς ανακαλύπτουμε ξανά την αμοιβαία εμπιστοσύνη μας, καθώς εσείς ανανεώνετε τη χώρα σας όπως και εμείς τη δική μας, έχουμε...

... την ευκαιρία και ταυτόχρονα την ευθύνη να ανενώσουμε την ειδική μας σχέση σε αυτή τη νέα εποχή. Έχουμε την ευκαιρία να ηγηθούμε και πάλι, από κοινού».

Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρει η Τερέζα Μέι στις ΗΠΑ, όπου ήταν η πρώτη ηγέτης ξένης χώρας που επισκέφθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ένα μήνυμα που μεταφράζεται στην πλήρη ανασύσταση του λεγόμενου «αγγλοσαξονικού άξονα», σε επίπεδο οικονομίας και γεωπολιτικής, με στόχο να γίνει ο κινητήριος μοχλός των διεθνών εξελίξεων.

Η επιδίωξη αυτή, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, προκαλεί αντιδράσεις σε όσους θεωρούν ότι απειλούνται -ανάμεσά τους και στις πρώτες θέσεις συγκαταλέγονται ασφαλώς η Γερμανία και η Κίνα-, που σπεύδουν να πάρουν θέση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η τηλεφωνική επικοινωνία της Αγκελα Μέρκελ με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, αντικείμενο της οποίας ήταν η απάντηση στις ΗΠΑ του Τραμπ.

«Κίνα και Γερμανία οφείλουν να στείλουν σήματα σταθερότητας στις διεθνείς αγορές και να εγγυηθούν από κοινού το υπάρχον παγκόσμιο σύστημα, μέσω της απελευθέρωσης του εμπορίου και των επενδύσεων», ανέφερε το πρακτορείο Xinhua σε σχετικό ρεπορτάζ. Τα στρατόπεδα ανασυγκροτούνται.