21 Ιανουαρίου 2017

Το σχιστολιθικό αέριο πρώτη αγορά που θα στηρίξει ο Τραμπ

Ακόμα και η δήλωση του Τραμπ που ακολουθεί, από μόνη της θα μπορούσε να εξηγεί την πιο συγκρατημένη στάση που τήρησε η ρωσική ηγεσία τις τελευταίες ημέρες...
... στην είδηση της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, καθώς εάν πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται, τότε θα καταστήσει δυσχερέστερη την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμ υποσχέθηκε να «αγκαλιάσει» την πρόοδο στον ενεργειακό τομέα όπως εκφράζεται από την επαναστατική –αν και αμφιλεγόμενη– εξορυκτική διαδικασία στον τομέα του αποκαλούμενου ως «σχιστολιθικού αερίου» (shale gas), καθώς πρόκειται για μια νέα αγορά η οποία ευελπιστούν να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Τα σχέδιο του Τραμπ τονίζει πως στόχος του Τραμπ είναι η χρήση εγχώρια παραγομένου φυσικού αερίου για να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό κόστος και οι ΗΠΑ να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων.

Το σχιστολιθικό αέριο όμως που διαθέτουν οι ΗΠΑ είναι πάρα πολύ κι εάν αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά, οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου λόγω αύξησης της προσφοράς, που θα πλήξει τα ρωσικά συμφέροντα, καθώς η οικονομία της χώρας εξαρτάται μονοδιάστατα από το εμπόριο πρώτων υλών…