8 Ιανουαρίου 2017

Κύπρος: "Η επιστολή Ακιντζί δεν ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα"

«Χωρίς νομική βαρύτητα η επιστολή Ακιντζί», λέει ο Ν. Χριστοδουλίδης

Με εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης όλων των ενδεχόμενων μεταβαίνει η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος...

... Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζοντας ετοιμότητα «για να εξευρεθούν εκείνες οι λύσεις οι οποίες όμως, την ίδια στιγμή, δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεφεύγουν του πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την Κυριακή το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και ότι έχει υπάρξει ενδιαφέρον από πλευράς μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να παρευρεθούν στη διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στην επιστολή του Τ/κ ηγέτη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι «χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Ακιντζί προς τον ΓΓ όπως έχει δημοσιευθεί στις κατεχόμενες περιοχές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν ανταποκρίνεται στο τι έχει συμφωνηθεί την 1η Δεκεμβρίου και οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν αυτό που σας αναφέρω».

«Είναι εξάλλου γι αυτό το λόγο που η ΕΕ θα είναι παρούσα και θα έχει ουσιαστικό ρόλο στις διεργασίες στη Γενεύη», επισήμανε. Δεν αναφέρεται, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η ΕΕ στο ανακοινωθέν της 1ης Δεκεμβρίου, η ΕΕ θα είναι παρούσα γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ».

Να σας θυμίσω, είπε, «τα σχετικά συμπεράσματα, να σας θυμίσω ακόμη την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου που αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος, είναι κράτος μέλος της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχίσει να είναι».

Και είναι, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «μέσα σ` αυτό το πλαίσιο που και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει στις διεργασίες». Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, «είναι ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης Εγγυήσεως και δεν μπορεί να συζητηθεί ή να ληφθεί η όποια απόφαση χωρίς την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας».