29 Δεκεμβρίου 2016

Πόλεμος δηλώσεων Ρωσίας-Βουλγαρίας για βουλγαρικά όπλα στο Χαλέπι

Η μισή αλήθεια της Βουλγαρίας, που δημιουργεί ψέμμα

Αναταράξεις στις σχέσεις Ρωσίας - Βουλγαρίας προκαλούν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο συριακός κυβερνητικός στρατός ανακάλυψε σε αποθήκες των εκδιωχθεισών...


... από το Χαλέπι αντάρτικων οργανώσεων όπλα και πυρομαχικά βουλγάρικης κατασκευής.

Σε οκτώ αποθήκες, υπήρχαν δυο εκατομμύρια βλήματα για βαριά πυροβόλα και τέσσερις χιλιάδες πύραυλοι Grad. Στα κιβώτια των πυρομαχικών και των όπλων αναγραφόταν το όνομα της βουλγάρικης κατασκευάστριας εταιρείας και του Βούλγαρου αποστολέα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, υιοθετώντας τα δημοσιεύματα, είπε ότι «η Βουλγαρία επέλεξε με βολικό τρόπο να αφήσει αρρύθμιστο το θέμα των εξαγωγών αμυντικών εξοπλισμών σε τρίτες χώρες σε μια περίοδο κατά την οποία οι θανατηφόρες αυτές προμήθειες μπορούν να εμφανιστούν σε ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου».

Πρόσθεσε δε: «Σε ποια άλλα «καυτά» σημεία του κόσμου θα εμφανιστούν αυτά τα όπλα; Όπως καταλαβαίνω, εκτός από τη Ρωσία, το ερώτημα αυτό δεν απασχολεί ούτε την Ουάσιγκτον, ούτε τις Βρυξέλλες».

Άμεση και με αιχμές για τον ρόλο της Ρωσίας στην συριακή κρίση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντανιέλ Μίτοφ.

«Η βουλγαρική πλευρά δεν έκανε εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών στη Συρία από την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης στη χώρα αυτή το 2011», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σόφιας στον τηλεοπτικό σταθμό BTV και πρόσθεσε:

«Δεν αποδέχομαι κατηγορίες από μια χώρα που ευθύνεται για τον θάνατο αμάχων στο Χαλέπι. Η Ρωσία δεν είναι χώρα που έχει υπογράψει τη σύμβαση απαγόρευσης των ναρκών κατά προσωπικού ή τη σύμβαση απαγόρευσης των βλημάτων διασποράς. Επομένως, δεν μπορεί μια χώρα σαν τη Ρωσία να δίνει μαθήματα ηθικής στη Βουλγαρία, η οποία από πλευράς της τηρεί αυστηρά τις σχετικές δεσμεύσεις της».

Σχόλιο: Επισήμως η Βουλγαρία δεν πούλησε όπλα στη Συρία, αλλά στην Σαουδική Αραβία, η οποία με την σειρά της τα έδωσε στους "μετριοπαθείς" τζιχαντιστές και από εκεί βρέθηκαν στα χέρια του ISIS. Πέραν αυτού, όπλα πουλήθηκαν και σε βουλγαρικές εταιρίες όπλων, που λειτουργούν στα όρια του νόμου, και μέσω δαιδαλώδους διαδρομής βρέθηκαν στην Συρία, λέγεται μάλιστα πως και στην Λιβύη.